Ansvar för sexuella övergrepp inom USAs militär prövas

2011-02-25 | FemPers padlock

UTRIKES

Förra veckan väcktes åtal mot USA:s tidigare försvarsminister, Donald Rumsfeld, och nuvarande Robert Gates. De anklagas för att inte ha förhindrat, utrett och väckt åtal för sexuella övergrepp och våldtäkter som begåtts av militärer mot militärer. Bakom stämningen står 17 veteraner och aktiva inom armén, flottan, marinkåren, kustbevakningen och reserverna.

Anuradha Bhagwati, vd för Service Women's Action Network och före detta kapten i marinkåren, uttalade sig till stöd för målsägandena i samband med en presskonferens: ”Det är dags att äntligen erkänna att det militära rättssystemet inte duger när det gäller fall av våldtäkt, sexuella övergrepp och sexuella trakasserier, och att ett alternativt system måste skapas som garanterar att skyldiga ställs till svars och att rättvisa skipas för dessa brott. Amerikanska ungdomar ska inte offra sin rätt till kroppslig integritet när de kliver fram för att tjäna vår nation.” Att de är beredda att offra sina liv är fullt tillräckligt, menar Bhagwati.

Eleanor Smeal, ordförande för the Feminist Majority Foundation, framhöll vid samma tillfälle att straffriheten leder till att fler sexualbrott begås, eftersom de flesta utförs av återfallsförövare.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: