Afghanska kvinnor bekämpar reglering av kvinnojourer

2011-02-25 | FemPers padlock

UTRIKES

Ett nytt lagförslag i Afghanistan vill tvinga kvinnor som flyr våld i hemmet att granskas av en statlig panel med åtta personer. Sedan skulle en statlig kommitté avgöra om kvinnan beviljas skydd, fängslas eller skickas tillbaka till hemmet.

Det afghanska kvinnonätverket, som består av 75 kvinnogrupper och 4 500 enskilda medlemmar, varnar för att en sådan reglering skulle göra det svårt för kvinnor att få det omedelbara skydd och stöd de behöver. Regleringsförslaget betraktas som ett försök av regeringen att ta över de kvinnojourer som i dag drivs av kvinnors ideella organisationer.

Nätverket har gått ut med följande uttalande. ”Oberoende kvinnojourer etablerades för att vår regering underlät att tillgodose kvinnors grundläggande mänskliga behov, och att den ineffektiva förvaltningen av akut skydd medförde upprepade självmordsförsök hos kvinnor. The Afghan Women’s Network anser att varje reglering, policy eller lag i första hand ska skydda medborgaren, inte kontrollen över utländska resurser eller att bevara ‘heder’.”

För tio år sedan fanns inga kvinnojourer för misshandlade kvinnor i Afghanistan. I dag finns cirka 14, enligt Feminist Majority Foundation.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: