Rättegång utan Sotoudeh

2011-02-18 | Sholeh Irani padlock

UTRIKES

Läs också:

Iran beslagtar Ebadis Nobelpris

Sotoudeh: "Jag ska stå på mig som en kvinna"

Elva års fängelse för Sotoudeh

Nya anklagelser mot Sotoudeh

Den fängslade iranska advokaten Nasrin Sotoudeh har besöksförbud. Enligt Sotoudehs make, Reza Khandan, har varken han eller deras dotter fått träffa henne sedan två veckor, trots löften.

- Jag hämtade min dotter från skolan för att hon skulle få träffa sin mor i dag, torsdag 17 februari. Vi satt och väntade i fyra timmar, men vi fick inte besöka henne.

Khandan sade till ”Change for Equality” i Iran att domstolsförhandlingen om Sotoudehs videospelning utan slöja ägde rum på onsdag 16 februari. Men hon själv fick inte närvara vid domstolen.

Den 27 december fördes Sotoudeh från sin isoleringscell till domstolen för att hon tidigare hade spridit videoinspelningen i samband med mottagandet av ett italienskt pris för sina insatser för mänskliga rättigheter. Den gången avbröts rättegången när hon protesterade mot videokamerorna i rättssalen.

Khandan berättar med största oro att Sotoudeh har suttit häktad i en isoleringscell och är under ständigt tryck för att medverka i ett TV-erkännande.

Nasrin Sotoudeh är en av Irans mest framstående advokater och har under många år företrätt människo- och kvinnorättsaktivister samt kvinnor och barn. Hon anklagades efter gripandet, för "agerande mot den nationella säkerheten", "spridning av propaganda mot staten" och "medlemskap i organisationen Iranska advokater för mänskliga rättigheter”.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: