”Din röst är fundamental mot fundamentalismerna”

2011-02-18 | FemPers padlock

UTRIKES

DAKAR Varje år har feministiska dialoger anordnats vid sidan av World Social Forum. I år hade arrangörerna av dialogerna krävt att de placerades inom det ordinarie programmet.

Dialogerna handlade om hur femismen kan erkänna och inkorporera minoritetsrörelser, hur hierarkier hanterats i feministrörelsen, om produktivt och reproduktivt arbete som källa till exploatering, religionen och kvinnans kropp, sexuell mångfald och kvinnors röster. Reflektionerna resulterade i ett brev för solidaritet med världens kvinnors kamp som undertecknades av 15 kvinnoorganisationer.

En grupp som akut sökte solidaritet var the platform of Women for Peace in Casamance, berättar Tona Gusi, från den katalanska nyhetsbyrån La Independent över Skype från forumet. Casamance är ett område i södra Senegal där en konflikt mellan separatister och regeringsstyrkor pågått med varierande intensitet under ett 20-tal år.

– Båda sidor begår övergrepp mot kvinnorna som knappt kan gå ut. Situationen är dramatisk och de vill att världen ska veta, att det inte stämmer att det är lugnt i Casamance. Det är mycket våld, och de vill att FN:s säkerhetsråd resolution 1325 efterlevs så att kvinnorna får aktiv röst i konfliklösningsprocessen och kvinnors ledarskap främjas, säger Tona Gusi.

På en skylt vid ingången till aulan där de feministiska dialogerna hölls syntes kollektivet Cotidiano Mujer del Uruguays slogan: ”Din röst är fundamental mot fundamentalismerna.”

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: