Fekal inkontinens är ett vanligt men underrapporterat problem som drabbar bland andra kvinnor efter förlossning.

Nytt hjälpmedel vid förlossningsskada

2011-01-21 | Charlotte Haider padlock

INRIKES

Läckage från ändtarmen, eller helt enkelt att man bajsar på sig okontrollerat, är en inte ovanlig förlossningsskada. Nu har det kommit ett hjälpmedel.

Tillståndet, med den medicinska benämningen fekal inkontinens, är både underrapporterat och stigmatiserat. Inte överraskande är den största rapporterade gruppen som lider av tillståndet kvinnor. Enligt National Institutes of Health (NIH) är 5,5 miljoner amerikaner drabbade. Siffran för Sverige är 4,6 – 7 procent av befolkningen över 18 år. För kvinnor över 65 år är siffran sju procent.

Det amerikanska medicintekniska företaget Medtronic med verksamhet i bland annat Europa, även Sverige och övriga Norden samt USA, har utvecklat ett hjälpmedel som visar sig effektivt mot inkontinensen. Utrustningen kan liknas vid en pacemaker som opereras in under huden. Dosan är programmerad för att via elektroder skicka svaga elektriska impulser till de nerver i bäckenet som styr musklerna som är involverade i kontrollen av ändtarmen.

I mars 2010 rapporterades framgångsrika resultat från en studie av nervstimulering på baksidan av bäckenet, ovanför anus, på 120 patienter. Av de 120 som ingick i studien rapporterade cirka 40 procent perfekt kontinens och 87 procent av dem har under tre uppföljningsår behållit sin kontinens. 83 procent av de 120 hade en förbättring med 50 procent färre tillfällen av fekal inkontinens per vecka.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: