Australien: Offentliganställda kan ges ökat skydd

2011-01-21 | Bella Frank padlock

UTRIKES

I den australiska delstaten New South Wales drivs krav på en lag som skulle ge offentliganställda som utsatts för våld i nära relationer förbättrat skydd och hjälp på sin arbetsplats. Men beslutet dröjer.

Lagen skulle också förbjuda chefer från att avskeda anställda som utsatts för våld i nära relationer om de är frånvarande från sina jobb eller om deras arbetsinsatser påverkas. Dessutom skulle den innebära att personalansvariga utbildas om våld i nära relationer. Andra möjligheter som att bistå anställda med nya telefonnummer eller omplacering för att försvåra för en våldsam partner att spåra den misshandlade finns också med i förslaget, skriver den australiska tidningen The Sydney Morning Herald.

University of New South Wales antog som första arbetsplats i landet klausulen förra året och erbjuder nu flera olika tjänster för anställda som utsätts för våld i nära relationer, bland annat mer än 30 dagars ledighet, och möjlighet att ändra arbetstider och platsen där arbetet utförs.

Kravet att införa en sådan klausul som lag på delstatsnivå drivs bland annat av den australiska fackföreningen för offentliganställda, Public Service Association och organisationen Australian Domestic and Family Violence Clearinghouse. Delstatsregeringen har dock ännu inte behandlat lagen, trots att regeringen har sett den som en viktig del i kampen mot våld i nära relationer. Men enligt The Sydney Morning Herald, som har talat med talespersonen för delstatsminister Paul Lynch, säger att ett beslut kan komma att tas under de kommande veckorna.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: