Sotoudehs make släppt mot borgen

2011-01-14 | Parvin Ardalan padlock

UTRIKES

I denna intervju från förra fredagen berättar Reza Khandan om den hårda domen mot hans hustru, människorättsadvokaten Nasrin Sotoudeh. Han kallades själv till förhör under helgen, då han kvarhölls anklagad för att ha "uppmuntrat den allmänna opinionen och publicerat lögner". På måndagseftermiddagen släpptes han mot borgen på motsvarande 50 000 dollar.

Nobelpristagaren Shirin Ebadi uppmanar alla som lever i frihet att stödja Irans frihetsberövade människorättskämpar. Fristadsförfattaren Parvin Ardalan intervjuade både Khandan och Ebadi för denna veckas Feministiskt Perspektiv.

Parvin Ardalan är journalist och kvinnorättsaktivist, Olof Palme-pristagare 2007. Hon bor nu i Malmö, som fristadsförfattare.

Läs också:

Iran beslagtar Ebadis Nobelpris

Elva års fängelse för Sotoudeh

Nya anklagelser mot Sotoudeh

Reza Khandan, make till Nasrin Sotoudeh, har kämpat dag och natt för hennes frigivning och för att förmedla hennes röst till omvärlden sedan gripandet i september 2009. Parvin Ardalan har talat med Khandan efter beskedet om domen.

Nasrin Sotoudeh var officiellt anklagad på tre punkter – agerande mot landets säkerhet, propaganda mot det politiska systemet och medlemskap i advokaternas förening för mänskliga rättigheter i Iran. Men rapporteringen från The Committee of Human Right Reporters, CHRR, tyder på att Sotoudeh fick fem av de elva åren i fängelse som straf för att hon inte bar slöja under en videoinspelning som hon skickade till Italien.


Det låter märkligt, stämmer det?

– Det har skett något missförstånd som tyvärr blev källa för all nyhetsrapportering världen över. Slöjfrågan avgjordes aldrig på grund av Nasrins protester mot ordningen under rättegången. Därför har det ännu inte kommit någon dom alls rörande detta. Hon är hittills dömd för de tre påstådda brott som ni nämnde. Och hon fick det högsta straffet som en person kan få för sådana brott i landet.

Enligt hennes försvarsadvokater föreskriver lagen högst böter, inte fängelse, även om hon skulle bli dömd för att inte ha respekterat den obligatoriska slöjlagen under videoinspelningen.


Vilka bevis lades fram för de brott som Sotoudeh är anklagad för?

– Vi är lika förvånade som alla andra. Förutom det faktum att hon var medlem i advokatföreningen har hennes försvarsadvokater inte sett något som helst bevis vad gäller de andra två punkterna. Det enda som framförs som bevis är hennes intervjuer med utländska medier om sina klienter. De kunde inte hitta en enda mening i hennes intervjuer och uttalanden som kan betyda propaganda, samarbete eller brott mot säkerheten.

– Till slut kom de fram med en enda mening i alla hennes intervjuer som säger: “Vi ber det internationella samfundet att stödja oss för att öka respekten för de mänskliga rättigheterna”. Så detta skulle enligt myndigheterna vara det mest hemska som hon hade sagt.

– Sanningen är att Sotoudeh i egenskap av försvarsadvokat kontaktades av media i olika fall. Hon gick aldrig till dem på eget initiativ. Och det står ingenstans i lagen att det är förbjudet för jurister att intervjuas av media om sina klienter.


Hur kändes det när ni fick veta om fängelsedomen mot din fru?

– Tidigare när jag hörde att den kinesiska Nobepristagaren hade dömts till elva år i fängelse, tänkte jag ”Elva långa år, som ett helt liv!” När jag hörde domen mot Nasrin tänkte jag att det faktiskt är hur lätt som helst att berövas elva år av sitt liv.


Vad sade Nasrin själv?

– Hon var inte ett dugg överraskad. Hon skrattade högt och sa: ”Jag ska stå på mig som en kvinna!”* Hon är samlad och verkar må bra för tillfället.


Ni har en son på tre år och en dotter som är tio år. Hur mår barnen under dessa omständigheter?

– Inte bra. Nu har vi fått besökstillstånd varannan vecka i en liten hytt. Men senast tog jag inte vår son Nima, med mig. Läkarna avrådde från det också. Han mår inte bra av detta, att se sin mor i en sådan situation. Nu för tiden har han blivit så ängslig, han följer med mig var än jag går.


Det sägs att både du och Nasrins advokat Ghafori är kallade till förhör, stämmer det?

– Jag det gör det. Jag måste dit på lördag eller söndag, och hon nästa vecka. Vi får se vad som händer.


* Travesti på det iranska uttrycket "stå på sig som en man"

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: