FN-plan mot sexuellt våld i krig

2011-01-07 | Annette Wallqvist padlock

UTRIKES

FN:s säkerhetsråd antog i december ytterligare en resolution som ska bidra till att skydda kvinnor i konflikter mot våldtäkter och andra övergrepp. Men resolutionen garanterar inte att de skyldiga kommer att ställas inför rätta.

Enligt ett uttalande från Margot Wallström, som är FN:s särskilda representant i kampen mot sexuellt våld i konflikter, innebär resolutionen framförallt att sexuellt våld i konflikter inte längre ska förbigås med tystnad.

I en resolution som antogs 2008 fördömde FN sexuellt våld mot civila i konflikter. Det slogs också fast att våldtäkt kan vara ett krigsbrott, brott mot mänskligheten och ett inslag i folkmord. Därmed blev det möjligt för Internationella brottsmålsdomstolen i Haag att pröva brotten. Säkerhetsrådet inskärpte också vikten av att inte bevilja amnesti för sexuellt våld i fredsförhandlingar.

Med den nya resolutionen manar FN parter i konflikter att också vidta åtgärder för att skydda befolkningen från alla former av sexuellt våld.

För att komma åt straffrihet för förövare av sexualiserat våld ska det nu bli möjligt med sanktioner eller andra riktade åtgärder, exempelvis listning av alla som använder sig av sexuellt våld i konflikter.

För att rapporteringen ska ske löpande rekommenderar resolutionen bland annat att det upprättas rapporterings– och analysmekanismer inom FN-systemet

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: