Stockholms filmfestival: Nästan könsbalans i dokumentärgenren

2010-11-04 | Björn Pedersen padlock

KULTUR

Det är fortfarande glest bland de kvinnliga filmskaparna på Stockholms filmfestival. Men det ljusnar på procucentfronten och i dokumentärgenren tangerar kvinnorna den magiska 50 %-gränsen.

FAKTA: Stockholm filmfestival 17-28 november. Årskort 220 kr men gratis för alla under 15 år. Filmerna visas på Skandia, Victoria, Sture, Grand, Saga och Bio Rio.

Den 17 november sparkar Stockholms internationella filmfestival igång för 21:a gången i ordningen. I år har över 1500 filmskapare från hela världen anmält sitt intresse för att visa sina filmer på här. Det är rekord och har genererat filmer av hög kaliber menar programansvarig George Ivanov.

Totalt visas över 175 filmer från mer än 40 länder. Av dessa har 79 filmer kvinnliga producenter (45%) och 40 filmer har regisserats av kvinnor (23%). Siffror som festivalens presschef, Anna-Clara Olofsson hoppas ska öka framöver.

En sektion där kvinnliga upphovspersoner är väl representerade är i dokumentärfilmssegmentet Documania.Där är 9 av 20 filmer gjorda av kvinnor. Prisbelönta brittiskan Lucy Walker (Devil’s playground, Blindsight) kommer till årets festival bidrar i år med två filmer; Waste Landom de fattiga arbetarna på Rio de Janeiros största soptipp, och Countdown to Zero kartlägger kärnvapenhotet genom växelverkan mellan historiskt arkivmaterial och samtida intervjuer.

Harriet Andersson tilldelas Stockholm Lifetime Achievment Award för sin mer än 60 år långa karriär inom svensk film. Harriet som var Ingemar Bergmans favoritskådespelerska slog igenom i hans Sommaren med Monika(1953) och syntes senast i Dogville (2003). Som motivering till priset anges bland annat Harriet Anderssons vida porträtteringar av kvinnor som vidgat vår uppfattning av femininitet på film. Harriet Andersson möter publiken i ett Face2Face där hon mottar priset i samband med visningen av Sommaren med Monikapå Norrmalmstorg den 21 november.

Öppningsfilmen för årets festival är Heartbeats  av det anadensiska underbarnet 21-årige Xavier Dolan (I killed my mother).En potentiell ménage à trois tar form när två bästisar – en gaykille och en straight tjej – faller för samma sköna yngling. Filmen beskrivs som en bitterljuv provkarta över kärlekens patologi virad i ett överdådigt popkulturellt lapptäcke som lånar från franska nya vågen. Xavier Dolan gästar också festivalen och invigningen.

Festivalen får också besök av bland andra regissören Gus van Sant som är årets mottagare av Stockholm Visionary Award och den amerikanska skådespelerskan Holly Hunter som leder tävlingsjuryn.

Nytt för i år är att man kan köpa provapå-biljetter utan festivalkort. Priserna ligger lite högre men är ett bra alternativ för den som vill se enstaka filmer eller helt enkelt insupa festivalstämningen på prov.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: