Europeisk trend med feministiska medier

2010-11-04 | Jenny Rönngren padlock

UTRIKES

Nystartad feministisk nyhetsbyrå i Spanien, nystartade feministiska tidningar i Frankrike och Sverige – Feministiskt Perspektiv är del av en europeisk trend med rötter i Mexico.


www.laindependent.cat
http://pikaramagazine.com   
http://www.egalite-infos.fr/
www.cimacnoticias.com
www.redsemlac.net
www.artemisanoticias.com.ar

Den 11 september gjorde en ny katalanska nyhetsbyrå med genusperspektiv sitt första utskick. La Independent är liksom Feministiskt Perspektiv en del av en europeisk medietrend. I augusti lanserades den franska nättidningen Egalité och den 18 november börjar utgivningen av den digitala tidskriften Pikara. I Spanien fanns redan nyhetsbyrån Ameco Press som sedan 2007 drivs av det spanska nätverket för kvinnor inom media och kommunikation, Ameco. Ambitionen är att motverka stereotypa skildringar och öka kvinnors närvaro i medierna i enlighet med Pekingplattformen som i år fyllde 15 år. Samtliga initiativ har också kopplingar till det internationella nätverket för journalister med ett genusperspektiv, RIPVG, som har sina rötter i Latinamerika. Initiativet till RIPVG togs av de mexikanska nätverk för journalister som sedan 20 år driver den feministiska nyhetsbyrån CIMAC. I regionen finns också nyhetsbyråerna SEMlac (Latinamerika och Karibien) samt Artemisa (Argentina).
När de fick reda på att Feministiskt Perspektiv är på gång dröjde det inte länge innan gratulationer och inbjudningar till samarbete började strömma in på spanska. Bara ett par exempel (översättning, red):
”Vilken god nyhet, för Sverige och för alla kvinnor. Våra uppriktiga gratulationer med kärlek och systerskap från CIMAC.” Mexiko
”Utan tvekan kommer en ny feministisk tidning att nära vårt nätverk och de publikationer som redan finns. Det är nödvändigt att fortsätta stärka och skapa utrymmen till försvar för kvinnors rättigheter.” Argentina

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: