Hela intervjun betydligt mer förödande, enligt Svan.

#Zlatangate: Hela intervjun – långt mer förödande

2013-12-29 | Moa Svan padlock 1

SPORT

Så kom då svaret från Zlatan Ibrahimovic, publicerat tillsammans med en utskrift av intervjun i Expressen i sin helhet.

Moa Svan konstaterar att det är en lång mer förödande läsning en den som hittills cirkulerat.

RELATERADE ARTIKLAR:

#Zlatangate: Fotboll är kärlek

#Zlatangate: Svaret du söker är Lotta Schelin

#Zlatangate: Jämlikhetstanken räddar herrarna

Så kom då Zlatan Ibrahimovics ursäkt igår. Det var inte meningen att trampa någon på tårna. Syftet var att kritisera media.

”Jag har inte på något sätt snackat skit om damlandslaget. Om någon påstår något annat, vänligen läs intervjun i sin helhet”, säger nu Zlatan.

Det har vi gjort.

Det är en långt mer förödande läsning än enskilda citat som florerat i nyheter landet över. Bakom missriktade skämt om signerade cyklar, finns en mängd påståenden som backar upp den tydliga ståndpunkten: Damfotbollen ska inte få det som herrfotbollen får. De har inte gjort sig förtjänta av en likvärdig behandling. En herrspelare ska få en bil som belöning för trogen tjänst. En damspelare ska inte få det. Trots att de spelat lika många landskamper. Eftersom att ”marknaden” inte värderar damfotboll lika högt, som herrfotboll, så ska Fotbollsförbundet inte heller göra det.


Med plågsam tydlighet

Några svepande formuleringar om att ”med all respekt för det damerna gör” och ”de har gjort det fantastiskt bra” ändrar inte på det faktum, att han tycker den är mindre värd. Det är så tydligt i intervjun att det är plågsamt. Det är ett slag mot den jämlikhetstanke som faktiskt finns i Fotbollsförbundet. Det finns numera ett pris för årets bästa damspelare, diamantbollen, precis som det finns ett för herrarna med guldbollen.

Så är det ett skämt att jämföra dam- och herrfotboll? För att svara på den frågan skulle vi behöva reda ut begreppsförvirringen. Något Zlatan gjorde i sin intervju med Expressen, var att säga emot sig själv på flera punkter. Han skickade ut dubbla budskap. Ett av dom handlade om det så kallade ”jämförandet”. Det är fel att jämföra dam och herrfotboll, menade Zlatan.

Han illustrerar sitt exempel på flera sätt, det mest extrema har alla läst. Anders får en bil, Therese kan få en cykel.

Det är i sig ett politiskt uttalande, och om det säger han ”jag tycker inte man ska prata politik”.


Den där damspelaren...

Motsägelsefullheten fortsätter. Gång på gång upprepar han ”jag har all respekt för damfotboll” samtidigt som han visar en enorm respektlöshet genom att bland annat kalla Therese Sjögran för ”den där damspelaren”. Therese har tagit två VM-medaljer, och spelat flest landskamper i fotboll av alla svenska spelare, någonsin. I Zlatans ögon är det värt omnämnandet ”den där damspelaren”.

Han säger även att han tycker att damfotboll är fantastisk, men samtidigt är det skämmigt att bli jämförd med damspelare. Man kan säga att han säger en sak, och gör en annan.

På ett plan är han däremot konsekvent. Han kallar aldrig någon för herrspelare. Han tar aldrig ordet herrfotboll i sin mun. Trots att han inte någonstans i intervjun säger ”herrfotboll är fantastisk” eller ”jag har all respekt för herrfotbollsspelare”, så flödar hyllningarna till flera namngivna manliga spelare, däribland Anders Svensson. Vi fattar att han tycker att herrfotboll är fantastisk. Det är så självklart, att det inte behöver sägas.


Damfotboll och fotboll

Framförallt, han spelar fotboll, och Lotta Schelin spelar damfotboll. Det kan vara onödigt att säga, men någon gång måste vi ju påpeka att DAMfotboll, är ingen särskild sport.

Det är även en formulering som fotbollsförbundet använder. Jag tycker den är olycklig. Det är en tydlig signal om att det finns ett riktigt lag, och damlag. Jag förstår U-lagsindelningen, men inte dam-beteckningen. Vem fattar inte vilket landslag vi pratar om när det är VM i Rio? Vem fattar inte vilket landslag vi talar om när vi pratar om hemma-EM sommaren 2013? Vet du inte det, behöver du en lång förklaring på svensk fotboll.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131229 - åke andersson

Ja jag säger det igen: "Den som påstår att ”herrarna” är de enda kvalificerade och av Gud utvalda att springa och sparka efter ett luftfylld föremål är helt absurt. Zlatan och hans undersåtar lyckades inte ens kvalificera laget till VM i Rio – de förlorade match efter match och med sitt urusla spel i kvalet visade de att sig inte vara varken konditionsmässigt eller tekniskt mogna att delta. Nu vill de upplyfta sig själva till himmelska höjder genom att klanka ner på damfotbollen och fortplanta det kvinnofientliga hatet över den kvinnliga idrottssfären. Dessa misogyna krafter vädrar morgonluft till sin stora glädje när de nu öppet får spy ur sig sitt förakt mot damidrotten i Zlatans namn. Herrfotbollen har blivit brutaliserats sedan pengar kom med i spelet – det sparkas mer på varandras ben än på bollen – det gäller att vinna till varje pris – PENGAR är det som de har för ögonen. Damfotbollen däremot är mer rädd om varandra och kör inte med fula grejer – de spelar fotboll med måttot ”Fair Play”. De svenska ”herrarna” fick inte ens en biljett till Rio – de är allt för dåliga och har ingenting där att göra som de har visat med all tydlighet i kvalet. Dessutom borde damidrotten ha lika villkor som herridrotten åtnjuter både i resurser och ekonomisk ersättning – det kommer att ge damidrotten ett stort lyft i nivå med herrarna om inte högre. Zlatans uttalande och många med honom som förringar damfotbollen – fotboll är något som inte tjejer skall befatta sig med – det är mannens domän. Kvinnors utövande av idrott värderas i cyklar medan herrarnas i lyxbilar." Uurrkk!!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: