Lotta Schelin tog emot Diamantbollen på Fotbollsgalan 2011

#Zlatangate: Svaret du söker är Lotta Schelin

2013-12-26 | Moa Svan padlock 1

SPORT

”Ska jag behöva skämmas för det jag har gått igenom, mina åtta Guldbollar, allt det jag har gått igenom, vad jämför vi det med?” frågade Zlatan Ibrahimovic i en intervju med Expressen under julhelgen.


Frågan är givetvis retorisk men svaret är nog ändå: Lotta Schelins VM-medalj. Det konstaterar Feministiskt perspektivs sportreporter Moa Svan.

RELATERADE ARTIKLAR:

#Zlatangate: Jämlikhetstanken räddar herrarna

Det var på Fotbollsgalan i början av november som fotbollsspelaren Anders Svensson hyllades för sin tid i landslaget, och gratulerades för sitt nya rekord. Svensson har spelat flest landskamper sa man, och gav honom en sprillans ny Volvo. Men det som skulle ha blivit en stor fest, blev istället en stor skandal. Rekordet innehas nämligen av Therese Sjögran, och i sociala medier kokade det av missnöje.

Till Expressen säger Ibrahimovic:

”Hylla honom i stället för det här rekordet. Det är bättre att vi är på den linjen än att vi sänker hela hans värde för att jämföra honom med damernas individuella prestationer.”

Att bli jämförd med damfotbollsspelare, är alltså enligt Zlatan Ibrahimovic, detsamma som att bli nedvärderad. Enligt Zlatan är alltså kvinnors prestationer inte värda lika mycket som mäns. Kommentarerna på sociala medier har flödat det senaste dygnet. Har vi missförstått honom? Eller är det så illa att vår älskade Zlatan Ibrahimovic är en mansgris?

Budskapet som Ibrahimovic väljer att gå ut med i juldagarna är tydligt. Bara killar som spelar i landslaget ska få bilar. Är du tjej får du nöja dig med mindre.

”De kan få en cykel med min autograf så blir det bra.”

Zlatan beskrivs i intervjun med Expressen som upprörd, och vägrar benämna Therese Sjögran vid namn. Han hävdar att han inte kände till hennes rekord när frågan kom upp efter Fotbollsgalan.

”Jag förstod ju inte ens vilket rekord den här damspelaren hade tagit.”

”Den här damspelaren” heter Therese Sjögran och innehar rekordet för flest spelade landskamper. Efter Fotbollsgalan haglade erbjudanden från bilföretag som gärna ville ge henne nåt att åka i. Fotbollsförbundet och Tv4 som sände Fotbollsgalan hade gravt underskattat folkets intresse och kärlek för Pia Sundhages landslag. Men stödet för Sjögran, provocerar herrfotbollens guldpojke Zlatan Ibrahimovic.

”Det är som jag läste Anders säga härom dagen: Ska vi jämföra herrarnas ekonomi med damernas? Vi spelar in det de använder. Det går inte att jämföra, snälla.”

Han syftar till Anders Svenssons intervju med Sportbladet, där han kallade damlandslaget för en ”ren förlust”. Men när Feministiskt perspektiv frågade Svenska fotbollsförbundet om det fanns någon grund för det uttalandet, fick vi svaret:

- Nej, det stämmer inte och det är inget som SvFF står bakom.

Men det verkar inte ha gått fram till Zlatan. Däremot verkar kritiken mot herrlandslagets position ha nått fram. Och haft stor inverkan. Nu har även Zlatan ställts inför frågan om vem som egentligen förtjänat vad.

”Ska jag behöva skämmas för det jag har gått igenom, mina åtta Guldbollar, allt det jag har gått igenom, vad jämför vi det med?”

Frågan är givetvis retorisk men svaret är nog ändå: Lotta Schelins VM-medalj.

Zlatan har inte en enda VM-medalj, och kommer nog heller aldrig få möjligheten att vinna någon. Under VM i Brasilien 2014 får den 32-åriga spelaren stanna hemma. Herrlandslaget utklassades innan VM ens hade börjat.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131227 - åke andersson

Den som påstår att ”herrarna” är de enda kvalificerade och av Gud utvalda att springa och sparka efter ett luftfylld föremål är helt absurt. Zlatan och hans undersåtar lyckades inte ens kvalificera laget till VM i Rio – de förlorade match efter match och med sitt urusla spel i kvalet visade de att sig inte vara varken konditionsmässigt eller tekniskt mogna att delta. Nu vill de upplyfta sig själva till himmelska höjder genom att klanka ner på damfotbollen och fortplanta det kvinnofientliga hatet över den kvinnliga idrottssfären. Dessa misogyna krafter vädrar morgonluft till sin stora glädje när de nu öppet får spy ut sitt förakt mot damidrotten i Zlatans namn. Herrfotbollen har blivit brutaliserats sedan pengar kom med i spelet – det sparkas mer på varandras ben än på bollen – det gäller att vinna till varje pris – PENGAR är det som de har för ögonen. Damfotbollen däremot är mer rädd om varandra och kör inte med fula grejer – de spelar fotboll med måttot ”Fair Play”. De svenska ”herrarna” fick inte ens en biljett till Rio – de är för dåliga och har ingenting där att göra som de har visat med all tydlighet i kvalet. Dessutom borde damidrotten ha lika villkor som herridrotten åtnjuter både i resurser och ekonomisk ersättning – det kommer att ge damidrotten ett stort lyft i nivå med herrarna. Zlatans uttalande och många med honom förringar damfotbollen – fotboll är något som tjejer inte skall befatta sig med – det är mannens domän. Kvinnors utövande av idrott värderas i cyklar medan herrarnas i lyxbilar. Uurrkk!!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: