Caroline Seger i aktion.

#Zlatangate: Fotboll är kärlek

2013-12-27 | Moa Svan padlock 2

KRÖNIKA/SPORT

I dag skriver Caroline Seger, kapten för svenska landslaget i fotboll, om hur hon reagerade på Zlatan Ibrahimovics nedlåtande uttalande om damfotboll. Moa Svan om hur tunga de orden är att läsa.

Aldrig har jag under dessa år behövt känna mig så liten som jag gjorde när vår största idrottsprofil genom tiderna uttryckte sin åsikt om damfotbollen.


Så skriver Caroline Seger i dag. Det är tungt att läsa dom orden. Vi var många som blev upprörda, och kände oss kränkta över ett uttalande som återspeglar det som så många yrkesaktiva kvinnor fått höra genom hela sin karriär. Oavsett hur länge vi har jobbat, och oavsett hur långt vi har kommit, så finns det ett förakt för det vi gör, och bristande respekt från manliga kollegor. Sveket känns värst när det är män som man själv har respekt för, och som har stort inflytande.

Men, nu har vår största idrottsprofil genom tiderna, förlorat i inflytande. Många uttrycker en förvåning över att det är just HAN som saknar grundläggande respekt för kvinnor. För det handlar om just respekt.


Jag har aldrig bett om att bli jämförd och jag är inte dummare än att jag förstår att det är enorm skillnad på herr- och damfotboll men med det sagt så måste man kunna ha en respekt gentemot damfotbollen och de människor som både på och utanför plan lägger ner tid och energi på det dom älskar att göra.


Caroline Seger är inte dum, hon är extremt smart. Det är jag med. Jag hejar både på hennes klubblag, Tyresö FF, och på hennes landslag, Sverige. Dom möter inte varandra i match, men jag får ändå känslan av att Tyresö FF är något skarpare. I det laget spelar nämligen ett urval av dom bästa spelarna i hela världen. Där finns Marta från Brasilien och flera andra från Spanien, USA, Norge. I svenska landslaget, ja det säger sig självt, där spelar dom bästa i Sverige. Vem skulle vinna i en hypotetisk match dom emellan? Tyresö FF. Vem får mitt hjärta att klappa mest? Sverige.

Jag är inte dummare än att jag fattar att Sverige inte är bäst, men mitt hjärta känner vad det känner. Att Segers klubblag, Tyresö FF, är ett mycket bättre lag än hennes landslag, Sverige, kan inte ändra på det. Jag ser ändå hellre på Sverige-matcherna. Och när medaljerna tas för Sverige, är lyckan enorm!

Fotboll är inte teknik, och logik. Fotboll är kärlek. Det vet alla som spelar, och det vet alla som hejar.


När jag var 5 år drömde jag om att en dag få spela i landslaget. Vid 28 års ålder har jag representerat mitt land i 9 år. Under min karriär har jag sett DAMfotbollen utvecklas och växa. Jag har fått uppleva ett mästerskap på hemmaplan där jag sett unga flickor och pojkar få idoler och förebilder. Aldrig har jag under dessa år behövt känna mig så liten som jag gjorde när vår största idrottsprofil genom tiderna uttryckte sin åsikt om DAMfotbollen.


Så skriver Caroline Seger alltså, i dag på sitt Instagram-konto.

Min kärlek, går till Caroline Seger, och alla andra fotbollsspelande systrar i landet. Landslag, allsvenskan, eller korpen. Vi är alla del av en enorm folkrörelse. Vi är stora, inte små.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20131227 - åke andersson

Den som påstår att ”herrarna” är de enda kvalificerade och av Gud utvalda att springa och sparka efter ett luftfylld föremål är helt absurt. Zlatan och hans undersåtar lyckades inte ens kvalificera laget till VM i Rio – de förlorade match efter match och med sitt urusla spel i kvalet visade de att sig inte vara varken konditionsmässigt eller tekniskt mogna att delta. Nu vill de upplyfta sig själva till himmelska höjder genom att klanka ner på damfotbollen och fortplanta det kvinnofientliga hatet över den kvinnliga idrottssfären. Dessa misogyna krafter vädrar morgonluft till sin stora glädje när de nu öppet får spy ut sitt förakt mot damidrotten i Zlatans namn. Herrfotbollen har blivit brutaliserats sedan pengar kom med i spelet – det sparkas mer på varandras ben än på bollen – det gäller att vinna till varje pris – PENGAR är det som de har för ögonen. Damfotbollen däremot är mer rädd om varandra och kör inte med fula grejer – de spelar fotboll med måttot ”Fair Play”. De svenska ”herrarna” fick inte ens en biljett till Rio – de är för dåliga och har ingenting där att göra som de har visat med all tydlighet i kvalet. Dessutom borde damidrotten ha lika villkor som herridrotten åtnjuter både i resurser och ekonomisk ersättning – det kommer att ge damidrotten ett stort lyft i nivå med herrarna. Zlatans uttalande och många med honom förringar damfotbollen – fotboll är något som tjejer inte skall befatta sig med – det är mannens domän. Kvinnors utövande av idrott värderas i cyklar medan herrarnas i lyxbilar. Uurrkk!!


20131229 - Anna Cedergren

Bra skrivet Moa!! Hoppas att det går att vända det negativa till jävlaranamma, få styrka och kanske någon slags positiv effekt av detta. Tex att sportbevakande medier (utom FemPers såklart) börjar att faktiskt agera utifrån idén att damidrott är lika mycket värd som herridrott. Det snackas om jämställdhet men i praktiken är det herrarna som syns. Screw dom, heja alla spelande tjejer, heja alla som hejar på spelande tjejer!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: