Maj Karlsson och Martina Skrak.

Isolering av barn måste upphöra

2016-07-01 | Martina Skrak , Maj Karlsson padlock

OPINION

”Sedan 2009 har det varit känt att isolering av placerade barn pågår på ungdomshem som drivs av Statens institutionsstyrelse. De här övergreppen mot barn måste upphöra nu”, skriver Vänsterpartiets Maj Karlsson och Martina Skrak, som kräver snabba och kraftfulla åtgärder från regeringen och barnminister Åsa Regnér.

Maj Karlsson (V), suppleant i socialutskottet i riksdagen

Martina Skrak (V), kommunalråd i Malmö

Sverige slår sig ibland för bröstet, vi framhäver vår viktiga lag mot barnaga och nu ska barnkonventionen bli svensk lag. Det är bra och viktigt. Men samtidigt som Sverige gör detta så sätter staten så små barn som nioåringar i isolering, i kala rum med endast en galonmadrass.

Varje år placeras cirka tusen unga av socialtjänsten på ett särskilt ungdomshem hos Statens institutionsstyrelse (SiS). Ekot har gått igenom placeringar enligt lagen om vård av unga, LVU. Barn placeras antingen på grund av eget destruktivt beteende eller att vårdnadshavare inte kan ge det stöd som den unge behöver. Granskningen som Ekot gjort visar att under 2015 användes isolering/avskiljning av barn i 787 fall. 107 av dessa fall berörde barn under 15 år. Sveriges agerande har vid upprepade tillfällen kritiserats av bland annat FN, som menar att Sverige omedelbart måste sluta med isoleringen av barn. FN jämställer denna behandling av barnen med tortyr.

Vi människor har en tendens att skjuta jobbiga saker ifrån oss. Det kan vara lätt att hitta ursäkter och förklaringar till varför vi låter övergrepp fortgå fast att vi vet att det som sker är fel. Det händer någon annan, inget som berör oss. Människor som lever i utsatthet är särskilt drabbade av att vi väljer att vända blicken åt ett annat håll. Utsatta barn är inte ett undantag.

Anmärkningsvärt är att missförhållandena och övergreppen inte är en nyhet. De första avslöjandena gjordes redan 2009. Ändå fortsätter det. Ändå fortsätter övergreppen på barn. Det som är nytt är att vi nu vet är att det inte vidtagits tillräckliga åtgärder för att förhindra övergrepp mot placerade barn. För oss i Vänsterpartiet är det helt oacceptabelt och vi kräver, precis som vi gjort sedan 2009, att regeringen snarast vidtar åtgärder för att helt avveckla isoleringen av barn. En vuxenvärld som inte står upp för barnen är inte mycket värd. Det går inte att bara prata om barns rättigheter. Man måste agera och försäkra sig om barns rättigheter i praktiken.

Vi ställer krav på den nuvarande regeringen och barnminister Åsa Regnér. Vi ställer krav på de kommuner och myndigheter som placerar barn på ungdomshem. För hur vi än vrider och vänder på det så är det vi politiker som bär det yttersta ansvaret för barn i samhällets vård. Det är lätt att peka åt ett annat håll när kritiken blir svidande, men vi kan aldrig komma undan att det är våra politiska beslut som avgör hur våra institutioner kommer arbeta.

I LVU-utredningen som presenterades i höstas föreslås kraftig skärpning av lagstiftningen vilket vi är mycket positiva till och vi kräver att regeringen snarast lägger ett konkret förslag på riksdagens bord. Vi anser dock att det inte räcker. Vi vill också att Socialstyrelsen ges i uppdrag att se över alternativa former för att hantera de situationer där avskiljning i dag används och att möjligheten till avskiljning på sikt helt bör avskaffas. Menar man att alternativa metoder till isolering saknas, så är det vår, vuxenvärldens skyldighet, att ta fram alternativ. Allt annat är oacceptabelt.

Vi vill uppmana kommuner och myndigheter att i uppföljningen av behandlingen av de barn som placerats efterfråga om avskiljning har använts. Och vi vill att varje fall av isolering som kommer fram ska anmälas till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Vi ska inte skjuta ifrån oss. Vi ska inte blunda. Vi ska få fram i ljuset vad som händer och vi ska skydda samhällets barn. Vi ska kämpa för varje unge.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: