Louise Quinn: Att få gifta sig med den man älskar är en mänsklig rättighet.

Irländare reser hem för att rösta för könsneutrala äktenskap

2015-05-22 | Bella Frank padlock

SPORT

Hashtaggen #hometovote har de senaste dagarna och timmarna blivit allt mer använd av irländare som reser hem för att rösta i fredagens folkomröstning om könsneutrala äktenskap. En av de som reser hem är Louise Quinn som spelar i svenska Allsvenskan i Eskilstuna United.

Läs också:

Könsneutrala äktenskap inom räckhåll på Irland – intervju med Buzz O'Neill

Irland har en lång tradition av emigration, och så än i dag. Men inför fredagens folkomröstning har många irländare i exil begett sig hemåt för att kunna avlägga sin röst i den irländska folkomröstningen för könsneutrala äktenskap, eftersom det inte går att poströsta utomlands. På Twitter samlas många berättelser och bilder från hur de reser till Irland från Abu Dhabi, Bangkok och andra delar av världen för att rösta ja under hashtaggen #hometovote, här är några av dem:

I travelled from #AbuDhabi & I'm #hometovote @NewstalkFM @DublinAirport

— Henry McKean (@HenryMcKean)

Full capacity on flights at @DublinAirport today, acc to Aer Lingus man last night. Loads more #hometovote photos throughout the day!

— Helen O'Rahilly (@HelenORahilly) May 22, 2015

I flew from San Francisco to vote Yes today. No biggie. #hometovote

— Ali May (@alimayzing) May 22, 2015


Reste från Sverige

En av de som twittrat under #hometovote är den irländska fotbollsspelaren Louise Quinn som spelar i Eskilstuna United i Allsvenskan. ”På väg hem från Sverige i dag för att avlägga min röst. Minst sagt spännande och nervöst. Nu gör vi det här Irland!”, skrev hon på Twitter på fredagsförmiddagen. Hashtaggen har använts rikligt och trendat på flera ställen något som illustreras av Trendsmap.

Flera twittrar om hemresor och hemvändande vänner och släktingar som journalisten Una Mullaly och författaren Marian Keyes:

Friends of mine have come #hometovote from California, Turkey, Poland, London, Toronto. Huge personal expense, but equality is priceless.

— Una Mullally (@UnaMullally) May 22, 2015

Did you hear all the extra planes coming in to land in Dublin really late last night? Fabulous! Full of heroes #hometovote THANK YOU 💚💛💜💓💕💖💗

— Marian Keyes (@MarianKeyes) May 22, 2015

Eller Liam Dryden och Colm O'Regan som drar Sagan om ringen-paralleller:

Oh my god #hometovote is like Gandalf and the Rohirrim rocking up at Helm's Deep at the last minute, this is AMAZING

— Liam Dryden (@LiamDrydenEtc) May 22, 2015

The #hometovote is like when you're watching The Hobbit and an army of elves you'd forgotten from earlier in the film arrive over a hill.

— Colm O'Regan (@colmoregan) May 21, 2015


Hemvändare i sista sekund

Allt eftersom timmarna passerade på fredagseftermiddagen dök tweets om stressade och försenade resenärer upp under hashtaggen, bland dem kDamo som bor i Skottland och inte hade tänkt att delta i folkomröstningen men som ändrade sig i sista sekund och hoppade på ett flyg hem. Det är i skrivande stund osäkert om han hinner fram i tid på grund av ett försenat plan. Vallokalerna stänger klockan 22.00 irländsk tid.

Flight won't get into Dublin until after 8pm at this stage. Gonna be tight getting to polling station but equality will find a way. #MarRef

— kDamo (@kDamo) May 22, 2015.

En timme senare twittrade kDamo:

Stop delaying our flight, ur conservative supervillains! #MarRef #YesEquality #hometovote

— kDamo (@kDamo) May 22, 2015

Och ytterligare en timme senare twittrade kDamo en bild på ett Aer Lingus-plan och skrev:

All I ever want in life is for all the sound people to come together and make things better. We're doing that today. #MarRef #YesEquality

— kDamo (@kDamo) May 22, 2015

Med en knapp timme kvar innan vallokalerna stängde postade kDamo en bild på sig själv, sin mamma och bror i bilen på väg till en av Dublins förorter:

#M50 with my mother and brother! Headed to Tallafornia! #MarRef #YesEquality #hometovote pic.twitter.com/4qv6Gw9Z0w

— kDamo (@kDamo) May 22, 2015

Med en dryg halvtimme kvar kunde kDamo avlägga sin röst i Tallaght, i södra Dublin:

X #MarRef #YesEquality #hometovote #StMartins #Tallaght pic.twitter.com/V4RAtT2lZb

— kDamo (@kDamo) May 22, 2015

Samtidigt som Irland röstar om en ändring i grundlagen vad gäller vem som får ingå äktenskap hålls också en folkomröstning om att sänka minimiåldern för presidentkandidater. I dagsläget är det krav att kandidaten ska ha fyllt 35 år, förslaget är att sänka det till 21 år. Resultatet av båda folkomröstningnarna redovisas på lördag.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: