Kiruna IF kommer att premiärspela i sina regnbågsfärgade matchtröjor den 21 september.

Hockeyspelare gör Kiruna till en mer öppen stad

2014-09-12 | Bella Frank padlock

SPORT

Kiruna är under förändring. Efter att stadens ishockeylag förklarade att man skulle låta sig hbt-certifieras och spela i regnbågsfärgade matchtröjor har många familjer hört av sig till ordförande Johan Köhler och berättat att deras ställningstagande har ändrat livet för dem.
– Vissa har ringt och gråtit av lycka, säger han till Feministiskt Perspektiv.

Det var i slutet av juni som laget meddelade att det skulle utbilda sig i hbtq-frågor via RFSL och låta sig hbt-certifieras. Samt spela i nya regnbågsfärgade matchtröjor. Sedan dess har de hunnit vara med i Stockholm Pride bland annat, och intervjuats av media över hela Sverige och stora delar av världen. Men Kiruna IF:s har inte bara inneburit spaltmetrar utan har redan satt avtryck på samhället i Kiruna. Johan Köhler har träffat familjer som berättat att hela deras familjesituation har förändrats i och med deras ställningstagande. Hbtq-personer som vägrat åka tillbaka till sin hemstad för att de upplevt för mycket homofobi där för att ens orka besöka sina familjer

– Det har betytt mycket för många individuella öden, där man nu vågar vara öppet homosexuella, säger Johan Köhler som Feministiskt Perspektiv mötte i samband med Stockholm Pride i somras.

Under Pride deltog Johan Köhler i flera seminarier, liksom i själva paraden som han gick i tillsammans med lagets spelare, tränare och med materialförvaltare. Det var en omtumlande upplevelse då det kan vara svårt att förbereda sig på den stora uppslutning som Prideparaden brukar uppbåda:

– Att det var så många som applåderade och jublade var nästan lite chockartat för en del av spelarna, och det fortsatte ju i tre timmar. De var nog lite mentalt utmattade efteråt, men det var otroligt att få så mycket kärlek och stöd för det vi har gjort. En del av spelarna tyckte att vi ju inte hunnit göra så mycket ännu, men det var en väldigt positiv upplevelse som spelarna blev stärkta av, säger Johan Köhler.


Säsongspremiären närmar sig

Laget ska hbt-certifieras men processen har blivit försenad då RFSL inte haft möjlighet att genomföra de kurser som krävs. Därför kommer det att ske efter Pride 2015, och hela certifieringen ska vara klar våren 2016. Men det innebär inte att Kiruna IF:s htbq-arbete avstannat eftersom deras projekt som sådant inte är avhängigt certifieringen. De är eftersökta som föreläsare av skolor, organisationer och partier – som dock får vänta till efter valet:

– Vi har sagt nej till partier, men efter valet är vi beredda att komma till olika partier och berätta om vad vi gör.

– När vi kommer till högstadiet och gymnasiet är de oftast mer intresserade av spelare och attityder, kommer vi till organisationer berättar vi vad det har inneburit för olika personer, för föräldrar och familjer där hela familjesituationen förändrats.

Effekten av Kiruna IF:s projekt har alltså redan blivit stor, större än vad Johan Köhler hade vågat hoppas på. Ändå kommer det att spela stor roll hur laget klarar av att prestera sportsligt under säsongen.

– Visst finns ju fortfarande gamla gubbar som är sura och tycker det är åt helvete, men om vi får ett idrottsligt bra resultat så kommer de också tycka det vore bra, säger han.

Och säsongen närmar sig snabbt. Premiär blir det den 21 september och intresset från medier är fortsatt stor. Nyligen hade de något av ett genrep, dock utan tröjor som fortfarande var på tryckeriet.

– Att det har blivit stort massmedialt intresse är bra, men att man kan få vara med och förändra ett samhälle där hela familjesituationen förändras för att vi gjort ett ställningstagande, att folk ringer och gråter av lycka över vårt projekt det är stort.

– Vi spelar hockey och tänkte att vi kunde inte ändra så mycket. Men det kunde vi.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: