Elisabeth Ohlsson Wallin politikers och mediers tystnad efter Åkessons utspel mot feminister bidrar till otrygghet.

#almedalen13: Skrämmande flathet inför SD:s antifeminism

2013-07-02 | Ida Ali padlock

INRIKES

Igår var det Sverigedemokraternas dag. Jimmie Åkesson ägnade minst femton minuter av sitt tal åt att förakta feminister. Feministiskt perspektiv frågade Gudrun Schyman och Stina Svensson, talespersonerna för Feministiskt initiativ, samt fotografen och konstnären Elisabeth Ohlson Wallin vad de ansåg om talet och gårdagen i sin helhet. Och Ohlson Wallin är räddare än någonsin.

Elisabeth Ohlson Wallin, du lyssnade på Jimmie Åkessons tal igår.


Hur analyserar du det?

– Igår upplevde jag att det var första gången som SD pratade rätt ut om vad de egentligen står för. Innan har partiet varit så medietränade darrat lite på läppen när det ska formulera sin politik. Igår fick man verkligen se att de är fascistoida, säger Elisabeth Ohlson Wallin och fortsätter:

– Jimmie Åkesson talade så hårt om feminister. Efter hans tal känner jag mig mer otrygg än vad jag gjort innan. Jag känner mig otrygg att åka ensam hem med båten till Stockholm. Åkesson uppviglade massorna helt enkelt.

SD:s partiledare var tydlig med att feministiskt arbete är något som partiet ska motarbeta:

– Jag vet att det finns många inom SD som använder våld. Som feminist, som har varit hotad i många år, vet jag ju vad den uppviglingen betyder för mig, för andra feminister. Vi befinner oss i reell fara. Vi riskerar än mer att bli attackerade eller våldtagna. För mig är det här jätteallvarligt.

Elisabeth Ohlson Wallin har tidigare blivit utsatt för hot. Hon säger själv att hon blivit van vid det. Hon har aldrig blivit nedslagen, "...men ta i trä" säger hon och kräver att de etablerade medierna och politikerna tar sitt ansvar för allas rätt att ha tillgång till demokratin.

– När jag i dag läser tidningarna så önskar jag att medierna varit ännu mer hårda med analyserna av SD. Med regerande politiker och de etablerade mediernas relativa tystnad blir det nu ännu svårare arbete för oss feminister att fixa tryggheten.


Är det feministernas ansvar?

– Nej, men det är dit jag riktar min tillit. Om Åkesson hade stått och förnekat förintelsen hade det blivit ramaskri. Nu blir det inte det. Att då slå upp tidningen dagen efter talet med hatet mot feminister och försöka läsa reaktioner och märka att den retorik och de formuleringar som medierna har inte är skarpa nog. Det gör mig väldigt ängslig. Vi står väldigt ensamma.

– Det känns som att de inte tar det på det allvar som det faktiskt är. Om jag hade varit journalist hade jag gjort något slags upprop och sagt – det här accepterar vi inte. Här har journalisterna ett väldigt stort ansvar. De har ju yrket som ska bevaka, analysera makten och skydda demokratin.

Gudrun Schyman lyssnade inte till Jimmie Åkessons tal men följde gårdagens SD-snackisar i en rad olika forum. Hon är inte förvånad över flatheten gentemot SD:s kvinnoförakt.

– Man kan ju använda kvinnor till mycket. En del startar krig. Till exempel i Afghanistan för att säga att man ska befria kvinnorna. Andra använder det för att stärka sitt eget parti och det gör ju Åkesson. Han är oblyg på det viset. Han har ju förstått att det inte ser bra ut att det är en majoritet män i hans parti.

– Nu måste han locka kvinnor med att erbjuda heltid, men samtidigt tror inte jag att kvinnor går på det där. Han säger heltid, men samtidigt försvagar han aborträtten. Det går inte ihop. Han är ju en väldig kritiker av genuspedagogiken, som de vill avskaffa i förskolorna och i skolorna. De är väl det mest antifeministiska parti vi har om vi ser till hela deras program.


Spelar de andra partierna någon roll i detta?

– De skulle kunna det om de ville. Men de andra partierna har ju inte jämställdhet högt upp på dagordningen. Då skulle de naturligtvis peka på de antifeministiska förslag, de diskriminerande förslag som SD har. De som i praktiken skulle föra Sverige hundra år tillbaka i tiden när det gäller jämställdhetsfrågorna. De andra regeringspartierna tar ju inte ansvar för den frågan överhuvudtaget.

Du såg inte talet igår. Elisabeth Ohlsson Wallin blir oroad över att de etablerade medierna inte väljer att fokusera på Åkessons hat mot feminister. Är du förvånad över att det inte står högt på morgonens agenda.

– Nej. Det stämmer rätt så bra överens med det faktum att de andra partierna i riksdagen inte lyfter dessa frågor. De går inte ut och sätter jämställdheten högt upp på den politiska dagordningen. Det är det ingen som gör. De är väldigt defensiva. Det finns ett vakuum kring dessa frågor. Det är därför det är så viktigt att Feministiskt initiativ har sina torgmöten varje dag under Almedalsveckan där vi hela tiden pratar om och påpekar detta, säger Gudrun Schyman.

Stina Svensson såg talet och hon är inte alls förvånad över att Jimmie Åkesson gick till hårt angrepp mot feminismen. Hon hade också hoppats att morgontidningar och nyhetssändningar på allvar skulle belysa Åkessons förakt mot feminister och delar rädslan som Elisabeth Ohlson Wallin känner.

– Det var så öppet hat, så tydligt. Det borde bli tydligare reaktioner i medierna. SD är ett antifeministiskt och rasistiskt parti.


Stina Svensson och Gudrun Schyman, talespersoner för Feministiskt initiativ.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: