Gertrud Åström är ordförande i Sveriges Kvinnolobby

Öppet brev från Kvinnolobbyn

2013-05-07 | Sveriges Kvinnolobby padlock 1

OPINION

Sveriges Kvinnolobby har tagit ställning mot surrogatmödraskap och skriver i dag ett öppet brev till justitiedepartementet för att försäkra sig om insyn i hanteringen.

Gertrud Åström är ordförande i Sveriges Kvinnolobby

Stockholm 2013-05-07

Öppet brev till Justitiedepartementet


Sveriges Kvinnolobby driver sedan årsmötesbeslut år 2011 att surrogatmödraskap inte ska legaliseras i Sverige. Vi står bakom EU-parlamentets resolution från 2011, där det konstateras att surrogatmödraskap är ett allvarligt problem som utnyttjar kvinnans kropp och hennes reproduktiva organ. Surrogatmödraskap är handel med kvinnor och barn och ett brott mot mänskliga rättigheter och avtalsprinciper.

Surrogatmödraskap uttrycker en av de äldsta patriarkala tankefigurerna i världen, att en kvinna förväntas ”ställa upp” och att kvinnokroppen är ett redskap tillgängligt för andra. Även i de fall där pengar inte förekommer handlar surrogatmödraskap om att kvinnans självbestämmanderätt avtalas bort.


Sveriges Kvinnolobby begär att få ta del av full information om frågans hantering inom Justitiedepartementet och vill återigen betona att det är av största vikt att stärkandet av kvinnors rättigheter är utgångspunkt för handläggningen.


Med vänlig hälsning,

Gertrud Åström

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20130513 - Maria Fälth

Tack Gertrud och Sveriges Kvinnolobby för det ni gör för kvinnors mänskliga rättigheter.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: