SCUM på Turteatern.

Moderatmännen ställde in

2011-11-25 | Frida Bogren padlock

KULTUR

Det blev ingen demonstration mot Turteaterns uppsättning av Scum-manifestet. Efter ett möte med teaterns konstnärliga ledare Carina Ehrenholm ställde nätverket Moderatmännen in protestaktionen som skulle ha ägt rum i Kärrtorp under måndagskvällen.

I en artikel i Dagens Nyheter säger initiativtagaren Daniel Knezevic att gruppen fått en dialog med teatern och satt igång en diskussion i media och därför anser att de uppnått sina mål utan att demonstrera.

Under måndagen genomfördes ett stort antal stödläsningar runt om i landet för att stödja Turteatern och protestera mot den demonstration nätverket Moderatmännen hade planerat.

I Stockholm lästes Valerie Solanas text bland annat i Dramatens foajé, på Unga Klara och Strindbergs Intima Teater. I Malmö anordnade PotatoPotato Scenkollektiv och Teater Mutation stödläsningar och i Göteborg lästes delar av manifestet på Bokkafé Vulgo.

– Vi skickade runt manifestet så att alla som var där fick läsa högt, säger Ylva Gellerstedt på Bokkafé Vulgo. Sen hade vi ett spännande samtal om boken där vi diskuterade vem Valerie Solanas var och hur mycket det betyder vem som är avsändaren till en text, hur feminismen har attackerats och vem som har rätten att definiera vad feminism är.


Varför ville ni vara med i protestläsningen av manifestet?

– Vi ville visa vår solidaritet med Turteatern och den fria kulturen. Det är viktigt att stå upp för feministisk kamp i alla lägen och män kan spotta på kvinnor hur mycket som helst utan att någon reagerar för att det är så normaliserat, både inom konst och i våra verkliga liv. Men så fort någon slår tillbaka och blir arg och pekar på hur det ser ut då blir det ett jävla rabalder. Det Solanas gjorde var egentligen att synliggöra kvinnohatet. Den som läser det som manshat gör det väldigt enkelt för sig.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: