FI har lämnat in 17 motioner till riksdagen.

Framgång för FI:s skuggriksdag

2011-10-05 | Jenny Rönngren padlock 1

INRIKES

Motionen om ett förslagsinstitut från Feminstiskt Initiativ, FI, plockades upp direkt av en riksdagsledamot. Därmed kommer ett av FI:s förslag att behandlas i den ordinarie hanteringen av riksdagsmotioner.

De samlades mellan slottet och riksdagen vid lunchtid i onsdags, sista dagen för den allmänna motionstiden. Ett tiotal av de 41 ledamöterna i FI:s skuggriksdagsgrupp satt runt ett bord i snålblåsten på Mynttorget för att gå igenom de 17 motionerna.

Där finns bland annat förslag på kortare arbetstid, jämställd statsbudget, avgiftsfri kollektivtrafik, stärkta rättigheter för barn, inrättande av jämställdhetsdepartement och rätt till skydd från våld för papperslösa kvinnor.

Skuggriksdagen sammanträder.


Sissela Nordling Blanco, ledamot i skuggriksdagsgruppen och talesperson för FI:

– Vi vill visa väljarna och allmänheten vad det skulle innebära konkret om vi var med. Till exempel skulle vi sätta press på det här med en rättssäker asylprocess, säger hon.

Även om motionerna utgår från FI:s politiska dokument innebär arbetet i skuggriksdagsgruppen att fler får träning i att lägga mer konkreta förslag. Gruppledare är Gudrun Schyman, en av få i FI som har tidigare erfarenhet från riksdagen.

I och med att motionerna lämnats in och registrerats blir de offentliga handlingar, men riksdagen har ingen skyldighet att behandla dem. Just det vill FI ändra inför kommande motionsperioder genom sin motion om ett förslagsinstitut dit registrerade och demokratiskt organiserade föreningar skulle kunna lämna förslag till riksdagen.

Tanken är att utvidga demokratin på ett positivt sätt, motsvarande möjligheten som redan finns att lämna medborgarförslag till kommunfullmäktige.

– Det här tycker vi är viktig för att öppna upp riksdagen att inte vara så sluten för medborgarna, säger Stina Svensson, talesperson FI.

Amineh Kakabaveh, riksdagsledamot från Vänsterpartiet, gillade motionen om ett förslagsinstitut och lovade att lägga fram den som sin egen. Det innebär att åtminstone en av FI:s motioner kommer att få en seriös behandling i riksdagen.

Med andra ord är finns det inget som hindrar att politiker från riksdagspartierna att plocka upp idéer och förslag från FI:s motioner.

– Allt vi gör är offentligt. Vi är ju ett oppositionsparti. Det är därför vi finns, för att vi tycker inte att de klarar det riktigt, säger Stina Svensson och pekar in mot riksdagen.

–... och 2014 ska det bli realitet, att vi sitter därinne.

Gruppledare och talespersoner, från vänster: Stina Svensson, Gudrun Schyman och Sissela Nordling Blanco.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20111012 - Jessica Engwall

Åh jag blir så inspirerad! det rosa bandet runt motionerna är pricken över i:et, fantastiskt!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: