FAKTA/PÅSKUPPROPET
Påskuppropet mot utförsäkringarna är en gräsrotsrörelse som genomför manifestationer över hela Sverige på annandag påsk, den 25 april. Flera fackförbund och en rad patientorganisationer och kyrkliga sammanslutningar har ställt sig bakom påskuppropets krav på att utförsäkringarna stoppas och att sjukförsäkringsreformen förändras i grunden.
En föregångare till årets påskupprop är ”Påskuppropet för en generösare flyktingpolitik” 2005. Initiativtagare var Sveriges Kristna Råd (SKR), som samlade in över 157 000 namn som sedan lämnades över till dåvarande migrationsminister Barbro Holmberg.
Sjuka, anhöriga, läkare, diakoner, socialarbetare, präster, konstnärer, politiker, arbetsförmedlare och anställda på försäkringskassan. Mångfalden av människor som nu mobiliserar inför påskuppropet den 25 april visar på ett utbrett motstånd mot sjukförsäkringsreformen. Frustrationen är stor bland alla som ser hur de fyrkantiga reglerna drabbar sjuka människor på ett närmast omänskligt sätt.
Ändringsförslag döms ut
De förslag till ändringar av sjukförsäkringsreformen som Ulf Kristersson (M) lade fram den 11 april dömdes genast ut som alltför små och vaga. Företrädare för påskuppropet och nätverket Resurs kallade Kristerssons utspel för ”en skenmanöver” och påpekade att de föreslagna ändringarna endast berör cirka 1 400 av de 100 000 människor som kastas ut ur sjukförsäkringen. LO:s s vice ordförande Ulla Lindqvist ansåg att förslaget bestod av ”kosmetiska förändringar” , och uppmanar nu till deltagande i påskuppropet.
– Ju fler som manifesterar desto starkare blir trycket på regeringen att göra om och göra rätt, säger hon i ett uttalande på LO:s hemsida.
Socialarbetare sluter upp
Socialarbetaren Amin Wikman, aktiv i det tvärfackliga nätverket Nu bryter vi tystnaden ska delta i påskuppropets manifestation i Stockholm. Hon jobbar med försörjningsstöd och träffar många utförsäkrade i sitt arbete.
– Vi ser hur människor far illa hela tiden, det är fruktansvärt! Jag känner att jag som socialarbetare har ett ansvar att berätta om vad jag ser i mitt arbete, säger hon.
Amin Wikman ser bland annat hur utförsäkrade som inte längre får sjukpenning, framförallt kvinnor, blir alltmer ekonomiskt beroende av sina anhöriga.
Det som gör henne mest arg är hur människor bollas mellan olika myndigheter – fram och tillbaka mellan Försäkringskassan, arbetsförmedlingen, socialtjänsten och sjukvården.
– Det här är dessutom ännu värre om man är sjuk. Man borde räkna ut hur många myndighetspersoner som sjuka människor måste lämna ut sig för, säger hon.
Problemen börjar på arbetsmarknaden
Frågan om utförsäkrade måste sättas in i ett större samhällsperspektiv, anser Amin Wikman. Hon vill se en diskussion om vad det är som gör människor sjuka.
– Arbetsmarknaden har förändrats och blivit alltmer brutaliserad, tuff och slimmad. Det krävs mer och mer av färre och färre, samtidigt som det blir svårare för dem som står utanför arbetsmarknaden att komma in. Särskilt för dem som har varit sjukskrivna, säger hon.
Amin Wikman hoppas att gator och torg fylls av människor den 25 april. Hon vill att det ska synas – rent fysiskt – att det är många som vill stoppa utförsäkringarna. Frågan gäller inte bara dem som är sjuka just nu, påpekar hon, utan angår var och en.
– Alla människor blir sjuka någon gång i sitt liv, eller hamnar i kriser som gör att man inte har samma arbetsförmåga. Om det då ska vara avgörande vad man har i plånboken för att klara av den perioden, då lever vi inte i ett demokratiskt samhälle längre, säger Amin Wikman.
MEST KOMMENTERAT
SENASTE KOMMENTARERNA
Eva Schmitz - Jag vill bara hänvisa till min avhandling från 2007: Systers
Om Var Grupp 8 en feministisk organisation?
Abraham Adolfsson - Och härtill bör kanske sägas att jag är Finne och uppvuxen i
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Abraham Adolfsson - Ja, det är väl jättebra att ha ett intresse att ta till sig
Om #bildskolan 21: Att äta Den Andre
Per A.J. Andersson - Betalda övergrepp? Hmm… Brott ska lagföras, inte klumpas iho
Om Porr handlar om betalda övergrepp
Eva Annonssida - Finns ingen kärnvapen på marknadstorg.se
Om Nobels fredspris till kampanj för att avskaffa kärnvapen
gudrun tiberg - Hello nya Fempers nyheter! Underbart att allt blir tillgän
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Eva NIkell - Jag är definitivt med dig, även om jag tyvärr inte sitter i
Om Rödgrönt ointresse för fred och nedrustning borde oroa många
Barbro Frost - Radikala och bra synpunkter.
Om Var inte målet att vi skulle jobba mindre?
Arina Stoenescu - Heja och tack för att ni finns! Glad första maj!
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
Frederick Lidman - Lite osäker på vad det här betyder i praktiken. Sidan femini
Om Feministiskt perspektiv öppnar arkivet och startar på nytt!
MEST LÄST