Zahra Saleh.

Kriget sett inifrån Jemen: ”Ett krig mellan nord och oss i syd”

2018-09-21 | Tanja Holm padlock 1

UTRIKES

Hur ser jemeniter på kriget och konflikterna inom landet och i regionen? Feministiskt perspektiv publicerar i dag tredje delen i intervjuserien ”Kriget sett inifrån Jemen” där motstridiga politiska röster, från Jemens olika regioner, ger sin syn på vad som sker där. I den här delen intervjuar Tanja Holm med Zahra Saleh, känd separatist från Aden i före detta Sydjemen.

Del 1: Kriget sett inifrån Jemen: Landets intressen i kläm

Del 2: Kriget sett inifrån Jemen: ”Ett saudiskt anfallskrig

Del 3: Kriget sett inifrån Jemen: ”Ett krig mellan nord och oss i syd”


FAKTA/Jemen:

Republiken Jemen bildades 1990. Innan dess var Sydjemen en socialistisk folkrepublik, Nordjemen en konservativ islamisk stat. Med sin fyra gånger mindre befolkning blev Sydjemen sammanslagningens politiska och ekonomiska förlorare. År 1994 utropade sig Sydjemen igen självständigt från Nordjemen och dåvarande presidenten Ali Abdullah Saleh gick till krig mot södern. Efter tre månader var upproret krossat. År 2007 samlades sydbor i protester mot att de diskriminerades och en ny rörelse bildades: Hirak som kämpat för någon form av självständighet från de norra delarna. Idag tycks en parastat byggas i södern av anhängare till denna rörelse.


FAKTA/Jemenkonflikten: Jemens mångåriga interna konflikter eskalerade när houthierna, en politisk motståndsrörelse från norra Jemen, med tiotusentals krigare, tog makten över huvudstaden Sanaa 2014. I allians med den avsatte presidenten Saleh avbröt de den pågående politiska övergångsfasen och tvingade övergångspresidenten Abdo Rabbo Mansour Hadi och hans regering till exil i Riyadh. Samtidigt som Saleh och houthierna ledde sina styrkor in i södern samlade Saudiarabien en koalition av stater och inledde ett krig mot houthierna i Jemen, mars 2015. I södern mötte Saleh-houthialliansen motstånd från fler väpnade lokala krafter, samt saudiarabiska och förenade arabemiratiska styrkor. Striderna varade i nästan fyra månader och slutade med att Saleh-houthialliansen tvingades dra sig ur södern. Södern präglas i dag av stora konflikter. Separatisterna, som tycks ha visst stöd av Förenade arabemiraten, och deras motståndare Hadis anhängare som vill ha ett enat Jemen, och är backade av Saudiarabien, kämpar om kontroll i södern. Väpnade strider har brutit ut ett flertal gånger detta år då milismän från respektive part stridit i Aden.

Zahra Saleh stödjer varken houthierna, president Hadis exilregering eller saudikoalitionen. Hon erkänner över huvud taget inte Jemen som ett och samma land utan menar att de södra provinserna är ockuperade av nord och att kriget bör tolkas i ljuset av den konflikten.

– Först och främst, innan jag svarar på några frågor vill jag skicka en hälsning till det sydarabiska folket var de än är, här hos oss i södern, i Sverige, runt om i världen. Låt mig skicka en hälsning och minnas våra martyrer, våra skadade och våra fängslade.


Zahra Saleh, där behöver jag avbryta dig. Och fråga: vad är det för krig som pågår?

– Här i södern finns inget krig längre. Vi befinner oss nu i en kris eftersom de gamla onda krafterna från nord söker behålla sin kontroll över oss sydbor.

– Vi hade gjort fredligt motstånd och demonstrerat mot nords ockupation av syd sedan länge. Utan vapen kämpade vi för våra rättigheter, men misshandlades, fängslades, bortfördes och dödades. Vi hoppades kunna fortsätta vår befrielsekamp enbart på fredlig väg. Men houthierna och Ali Abdullah Saleh (den avsatte presidenten, skribents anm), tvingade sitt krig på oss 2015, när de ledde sina styrkor in i södern.

– Det var inte första gången som Saleh gick i krig mot oss. Drygt 20 år tidigare, när vi efter fyra års enande med nord igen utropade oss självständiga 1994, skickade Saleh också armén in i södern. Vi ser det senaste kriget 2015 som en förlängning av det tidigare 1994, konflikten är densamma. Nordhärskarna är inget annat än jemenitiska terrorister.


Vad kallar du kriget 2015?

– Ett nord-sydkrig. Det var inget sekteristiskt krig mellan nords zayditer (som praktiserar en shiaislam som i dag är unik för Jemen och känd för att stå nära sunniterna) och våra olika sunnigrupperingar i syd, såsom vissa hävdat. Vi är inga rasister! Kriget streds mellan två olika stater, mellan Jemen i nord och oss i syd.

– Beviset för att konflikten står mellan nord och syd är att vi sydbor inte sett några inflyttade nordbor strida på vår sida här i Aden för att försvara vår stad. Istället såg vi att nordborna som har bosatt sig i södern, alltså de som flyttade hit efter kriget 1994, stred jämte anfallarna Salehs och houthiernas styrkor. De var prickskyttar och arbetade även som deras guider. Och jag säger dig, detta är inget jemenitiskt inbördeskrig. För att vi i södern är en egen stat. Och det är vår rätt, det är alla folks rätt att gå ut och kräva sin nation.

(Även om majoriteten av söderns styrkor sannolikt bestod av separatister, finns också exempel på motstånd mot Saleh-houthialliansen från inflyttade nordbor, exempelvis samlade imamer i Aden in pengar och mat till stöd för lokala styrkor som försvarade de södra provinserna. Uppgifter om hur stor del av de stridande som tillhörde separatisterna respektive Hadis exilregering, hur många som var sydbor respektive inflyttade nordbor, har i skrivande stund inte kunnat skaffas fram)


Var kriget 2015, enligt dig, något ytterligare än ett krig mellan syd och nord?

– Jag säger det igen, det var ett krig mellan syd och nord! Och du som har bott i södern, bevittnat ockupationen, träffat de olika fraktionerna, talat med shejker, forskare och studenter, kvinnor och barn som alla enas i kravet på ett värdigt liv, ett liv som andra liv i den civilicerade världen, vet väl redan att detta inte kan förverkligas utan att vi först återuppbygger vår självständiga stat till det den förr var.


Var kriget 2015 ett proxykrig? Eller har striderna utvecklats åt det hållet, enligt dig?

– Varken Saudiarabien eller Iran gör annat än att se efter sina egna intressen och söka kontroll över Bab al-Mandabsundet (som leder från Indiska oceanen in i Röda havet och skiljer Afrika från Asien) och Arabiska havet. Men kriget i södern 2015 var inte ett proxykrig, nej. Kriget som nu förs i nord står heller inte mellan Saudiarabien och Iran. Det är en strid mellan nords olika politiska partier och fraktioner, såsom Islahpartiet och Folkkongressen (största oppositionspartiet och regeringspartiet innan kriget). Genom att saudikoalitionen deltar i kriget har det blivit en regional angelägenhet. Och koalitionen valde att delta efter att Iran meddelat sitt stöd till Ansar Allah (houthiernas officiella namn).

– Men vad som händer i nord är en inrikespolitisk angelägenhet för dem i nord, inte en fråga för oss i södern eftersom vi är ett annat land. Och vill folket i nord ha Ansar Allah eller Abdo Rabbo Mansour Hadi (den internationellt erkända presidenten) så är det deras interna sak att avgöra. Väljer de Ansar Allah så accepterar vi det, och kommer inte strida mot dem, och Ansar Allah utgör trots allt ett bättre styre än det forna mellan Saleh och al-Ahmarklanen (som i decennier var en av norra Jemens mäktigaste klaner och stödde Saleh under större delen av hans presidentskap). Sydbor som besökt nord har sagt till mig att där finns grönsaker, fisk och trygghet, livet är inte lika dyrt och situationen är bättre än här. Detta måste jag tyvärr erkänna. Men som sagt, det är nordbornas sak att välja vem som ska representera dem.


Så vad handlade kriget om, det som Saleh och houthierna förde till södern?

– Från al-Mahra i öst till Bab al-Mandabsundet i väst har fria sydbor stridit med ett enda mål: självständighet för södern och inget annat.

– För oss handlade kriget mot Saleh och houthierna inte om att ersätta styret i Sanaa med ett annat, såsom de nordjemenitiska motståndsrörelserna vill. Vi i södern stödjer inget styre alls från Sanaa. Vi gjorde motstånd för att förhindra att återigen bli underkastade korruptionen, maffian och terrorn, allt det som nord står för.

– Våra martyrer offrade livet, många skadades och familjer fördrevs från sina hem. Det är viktigt att förstå att vi fria sydbor stred med syftet att helt och hållet befria oss från nord. Inte för att bereda väg för förtrycket att återvända. Vi, det södra folket besegrade alltså inte nordborna för att återigen låta oss styras av dem och Ahmed bin Daghrs regering (Bin Daghr är Hadis premiärminister i Aden).


Ni hade betydande stöd av saudikoalitionen som bistod med krigsfartyg och vapen. De bombade även Saleh-houthialliansens styrkor från luften. Och satte även in markstyrkor.

– Ja, saudikoalitionen, ledd av Saudiarabien och Förenade arabemiraten, har stött våra strider här i syd och även striderna mot houthierna i nord. Fortfarande stödjer saudikoalitionen stridande parter i nord men ingen av dessa har kunnat hjälpa koalitionen besegra vare sig Saleh-houthialliansen eller houthierna. Bara vi, det södra motståndet har lyckats med den saken. Och det var inte alls Hadis regering som vann striden över Saleh och houthierna i södern såsom de sjunger att det var. Det var vårt södra motstånd som besegrade dem.


Hur ser du på saudikoalitionen?

– Saudikoalitionen, saudikoalitionen och enbart saudikoalitionen är ansvarig för den dåliga situationen i södern i dag. Efter befrielsen av södern 2015 har situationen här urartat och det bär saudikoalitionen, särskilt Saudiarabien, huvudansvar för. Hadis korrupta jemenitiska exilregering hämtar stöd inte hos oss utan hos dem. Alltså ska koalitionen hållas ansvarig för misstagen exilregeringen gör.

– Drygt tre år har passerat, Hadis regering sitter fortfarande i Riyadh, barnen och släkten är också där, och Saudiarabien inackorderar dem alla och betalar ut löner på miljontals saudiska riyal. Men har exilregeringen gett någonting tillbaka? Nej, tvärtom! Ingenting till vare sig saudikoalitionen eller sitt eget land, varken till nord eller syd. Eller, jo något har de faktiskt gett oss: hunger, fattigdom och död.


Förenade arabemiraten då? Står inte de er separatister lite närmare?

– Hela världen, vartenda land och utan undantag, ser enbart till sina egna intressen. Arabemiraten är inte annorlunda. De kom alltså inte till södern för att ge oss sin hjälp utan för att detta skulle gynna dem. Aden är ett strategiskt viktigt läge. Arabemiraten vill också ha kontroll över Bab al-Mandabsundet och vår hamn. När hamnen sköts ordentligt kommer den bli mer framgångsrik än den i Dubai. Arabemiratens intressen sträcker sig också till haven omkring. Allt handlar om ekonomi för emiratierna.


När Hadi flydde från houthierna i Sanaa, tog han vägen via Aden som han utropade till tillfällig huvudstad 2015. Med saudikoalitionens stöd flyttades parlamentet. Du och många med dig har framfört hård kritik mot Hadis regering och demonstrerat med kravet att hans representanter i södern avsätts, varför då?

– Därför att det enda Hadis terroristregering gör i södern är att sprida sin terror ut från presidentpalatset.

– Hadis korrupta mobbregering har introducerat det frigjorda södern för en framtid med stigande priser, en förstörd valuta, sänkta löner och försvunna ekonomiska möjligheter. Våra oljeinkomster försvinner och vi kan inte härleda vart pengarna tar vägen. I hela dagar och veckor har elen stängts av för oss. Och var tredje dag stängs vattnet av. Mobbregeringen skäms inte ens över att de strypt både el och vatten. I alla sydprovinser är det såhär dåligt och särskilt här i Aden.

– Valutan har fallit. Dollarn kostar nu 550 riyal, mer än dubbelt så mycket som innan kriget, men lönen för offentligt anställda är densamma, liksom pensionen vilket i denna inflation innebär att livet blivit omöjligt att leva. Priserna går upp hela tiden. Om en sydbo blir sjuk klarar hon inte av att betala för behandlingen på de statliga sjukhusen. En patient måste numer betala tusentals riyal för hjälp med något så enkelt som en hosta. Det är detta regeringen gett oss under dessa år. Ska vi vara nöjda med det, tycker du det?

– Exilregeringen bör ställas inför rätta och åtalas för vad de utsatt folk för och då syftar jag på samtliga politiker och tjänstemän, ända uppifrån president Hadi och hela vägen ner till de allra simplaste av de anställda. Men tyvärr sker inte detta eftersom koalitionen stödjer vårt korrupta ledarskap.


Ni bygger nu en egen politisk infrastruktur i södern. En parallell stat tycks bildas.

– Det södra övergångsrådet är en politisk institution som hämtar sin auktoritet här hos oss, från det södra folket. Folket gick ut och gav sitt stöd till presidenten Aidaroos al-Zubaidi. Södra övergångsrådet är vår regering och det är den enda vi fria sydbor stödjer.

– Och södra övergångsrådet har utsett mig som representant i Nationella föreningen.

(Södra övergångsrådet är en separatistisk organisation som bildats av personer från den södra rörelsen, Hirak, förra året. Södra övergångsrådet leds av Aidaroos al-Zubaidi, en tidigare militär och guvernör i Aden. Under hans ledarskap bildades också Nationella föreningen som har 303 individuella medlemmar och fungerar som ett provisoriskt parlament i södern. Tillsammans sätter de press på Hadis regering att lämna Aden. Detta innebär alltså att separatisterna har upprättat både en egen regering och ett nytt parlament i södern.)


Vad arbetar Nationella föreningen med konkret?

– Vi tar fram grundlagen för staten som vi bygger. Ingen ska kunna missbruka makten igen, det behöver vi se till. Det är vanligt att nya politiska ledare snabbt utökar sina befogenheter för att undertrycka folket, frånta människor deras friheter och utöva korruption. Detta skapar nya interna konflikter som i sin tur leder till ytterligare instabilitet, fattigdom och brist på utveckling. Särskilt sårbara för det händelseförloppet är områden där hela världen söker tillgodose sina egna intressen, såsom vårt. Här i södern är vi i särskilt behov av ett stabilt politiskt klimat och skydd från maktfullkomlighet.


Strider har brutit ut i södern mellan väpnade grupper som stödjer al-Zubaidi respektive Hadi. Ska vi vänta oss krig också mellan separatistiska styrkor och exilregeringens?

– Nej, vi vill inte ha ytterligare krig. Och jag tror inte att kriget bryter ut igen här. Man ska inte tro på vad medierna förutspår. Särskilt inte via Islahpartiets kanaler (Islah var det ledande oppositionspartiet innan kriget inleddes 2015, en koalition av muslimska brödraskapet, diverse representanter för klanerna och salafister, som dock förlorat mycket av sitt inflytande). Folket här i södern gör fredlig revolution och vi går ut på gatorna för att fredligt demonstrera mot korruptionen, mot de korrupta ledarna och för vår självständighet.


FN förbereder för nya fredsförhandlingar i Geneve i september. FN:s särskilda sändebud för Jemen har meddelat att söderns framtid inte kommer behandlas i Geneve, utan diskuteras först senare i en efterföljande politisk övergångsfas. Har du en kommentar?

– Al-Zubaidi kommer att åka till Geneve tillsammans med andra från ledningen i Södra övergångsrådet som också fått en inbjudan. En dialog med nord förutsätter att södern lyfts och diskuteras, annars vore det meningslöst att delta. Södern finns och måste så klart adresseras. Vi har påtalat detta för FN i åratal, att vi deltar i förhandling med nord för att reda ut det praktiska kring hur våra länder ska delas.

– Sedan länge har vi bett andra arabiska länder, särskilt Gulfstaterna, likaså länderna i Europa, liksom USA, att stå tillsammans med det södra folket och stödja söderns självständighet, exempelvis såsom Skottland har sin självständighet. Men det internationella samfundet vill inte ha ett självständigt södern, särskilt inte Saudiarabien. De tillåter oss nog aldrig att blir självständiga. Ständigt letar Saudiarabien efter sätt att förstöra för andra länder. De har förstört Syrien, Libyen och Irak. Nu förstör de också Jemen, både nord och syd.

– På vår sida står bara Gud, må han prisas och upphöjas. Det räcker för oss, Gud är vår kraft och han tillåter ingen orättvisa. Vi kommer att segra inshallah, oavsett vad som krävs av oss och oavsett hur stort vårt folks uppoffringar blir. För vi har rätten på vår sida. Södern, vårt södern kommer att komma, det kommer. Med Guds hjälp.


Du fanns bland de första demonstranterna som intog gatorna i södern för över tio år sedan. Du har fängslats elva gånger. Därtill attackerats med granat och förlorat ena benet, allvarligt skadat det andra, blivit rullstolsburen och fått problem med ryggen. I Aden saknas väsentlig sjukvårdsutrustning, medicinsk kompetens och medicin. Och vi har haft uppehåll i vår intervju medan du behövt resa till Indien för att opereras. Hur känns det att vara tillbaka i södern efter två månader?

– Jag är lycklig över att vara i mitt älskade Aden. Havet är vackert, och vädret, folket. Det finns ingen plats som denna. Men vi vill givetvis att situationen ska bli bättre. Vi vill ha trygghet! Så att barnen ska kunna leka utomhus igen. Vi vill att kvinnor ska våga gå ut på stan, såsom på 1970-talet, 1980-talet innan enandet med nord. Vi vill att våra pengar ska räcka till att köpa enkla saker, livets förnödenheter.


Och hur är det med hälsan?

– Jag kan sitta upp, men har fortfarande problem med ryggen. Innan de här senaste operationerna var jag trött och saknade ork att prata i telefon. Jag hade mycket ont. Men nu är det nog inte länge tills jag är ute på gatorna igen och ropar ”thawra, thawra ya janoub!”, revolution, revolution åh södern!

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20180921 - Mikaela Kindblom

Fascinerande att läsa denna intervju efter att ha sett BBC:s serie The last post i SVT - som utspelar sig i britternas "sista utpost" i Aden på 60-talet. Tack för välgjord och meningsfull journalistik!

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: