Elza Dunkels.

Sminktips till Sveriges mäktigaste kvinna

2016-05-28 | Elza Dunkels padlock 2

OPINION

”All denna förspillda kvinnoenergi genom århundradena, för att behaga omgivningen.” Citatet av Isabella Lövin, Sveriges nya vice statsminister, återges i en krönika i Aftonbladet av Kerstin Weigl. Elza Dunkels konstaterar dock att hon inte tycks ha förstått innebörden, eftersom den unkna slutsatsen är att ministern behöver sminka sig.

Elza Dunkels är docent i pedagogiskt arbete vid Umeå Universitet och författare till boken Nätmobbning, näthat och nätkärlek

I dag publicerar Aftonbladet en krönika av Kerstin Weigl där hon menar att Isabella Lövin borde kamma sig och stryka sina kläder. Krönikan illustreras av en bild på Isabella Lövin och Peter Eriksson, vars utseende för övrigt helt förbigås med tystnad. Ett svindlande ögonblick trodde jag att rubriken ”Varför slet ingen fram en borste till ministern?” syftade på Eriksson, som på bilden onekligen ser ut att sakna såväl hårborste som rakhyvel. Men så var det naturligtvis inte.

Ingen klagar väl på att en man ser härjad och ovårdad ut. Ett sånt yttre hos en man signalerar snarare självförtroende och fokus på uppgifterna. Medan en kvinna i liknande position alltså kan förvänta sig att bli granskad in i minsta por. Och få råd som att använda ”läppstift och ett bra mineralpuder”.

Ironiskt nog avslutar Weigl krönikan genom att citera Lövin som ska ha sagt ”All denna förspillda kvinnoenergi genom århundradena, för att behaga omgivningen.” Det är oklart om Weigl förstod vad Lövin menade vid detta tillfälle, eftersom hon följer upp citatet med: ”Visst. Men självrespekt då? Den där putsen går fort, jag ­lovar. Fyra sekunder och ett bra mineralpuder.”

Nu har Aftonbladet bytt ut bilden och visar istället bara vice statsministern. Eventuellt kan alla vi som reagerade i sociala medier ta på oss äran för att bilden är utbytt och budskapet i krönikan inte längre är så skriande absurt. Men i grunden har inget förändrats bara för att bilden är utbytt. Det är fortfarande så att Aftonbladet publicerade en unken kvinnosyn på bästa krönikeplats.

Faktum kvarstår: Aftonbladet valde att på bästa krönikeplats ge Sveriges mäktigaste kvinna sminktips.

Verktyg


Skriv ut

Kommentarer


20160528 - Karin Englund

Ja, vad kan man annat än sucka! Eller förresten, man kan också påpeka att det mineralpuder som Weigl rekommenderar mycket väl kan ha framställts av småflickor i Indien under hälsofarliga förhållanden. Inte bästa tipset till en miljöpartist. [Eller till någon överhuvudtaget.]http://www.karinenglund.com/2016/05/vem-ar-oborstad/


20160531 - Kerstin Hallert

Krönikan ska lovordas som ett efterlängtat förintande av den outhärdliga schablonen om Sverige som världens mest jämställda land. I själva verket stympar kvinnor varandra där som i rader av andra länder och världsdelar var och en på sitt sätt. Tack Kerstin Weigl.

Du måste vara inloggad för att kunna lämna en kommentar.

annons: