I skuggan av Assange - ett författarsamtal med Anna Ardin


Under våren 2010 är visselblåsarsajten Wikileaks på allas läppar. Den organisation Anna Ardin arbetar för bjuder in talespersonen Julian Assange till ett seminarium i Stockholm. Eftersom han av säkerhetsskäl inte vill bo på hotell får han bo i hennes lägenhet. När Julian en vecka senare flyttar ut är Anna en av de två kvinnor som går till polisen och berättar att han utsatt dem för sexuella övergrepp. Istället för att vittna i den rättegång som aldrig blev av, skildrar hon här sina upplevelser.

Det är också en berättelse om ett drev, där Anna utsattes för så mycket hot och hat att polisen bedömde att hon behövde personskydd. Ett vittnesmål om tio år i skuggan av en hjältemyt och en appell för att belysa kvinnors rättigheter, som allt för ofta hamnar i skuggan av sådant som anses viktigare. Det är en historia utan änglar och utan monster, där hjältar kan vara skurkar och där sanningen ofta finns i nyanserna mellan det svarta och det vita.

I ett samtal med sin förläggare Anders Sjöqvist berättar Anna Ardin om sin bok I skuggan av Assange – mitt vittnesmål, berättar Anna om boken, varför hon skriver en bok om händelserna för 10 år sedan och mottagandet.

Om författaren:

Anna Ardin är född på Gotland 1979. Hon är diakon i Equmeniakyrkan och doktorerar just nu med en avhandling om Civilsamhällets demokratiska utrymme. Hon har ett långt engagemang i frågor som rör demokrati och mänskliga rättigheter, inte minst inom feminism och jämlikhet. 2010 vittnade hon om att ha blivit utsatt för övergrepp av Wikileaks grundare Julian Assange.

Boken finns på Adlibris: https://www.adlibris.com/.../i-skuggan-av-assange-mitt... Boken finns att lyssna på hos Bookbeat: https://www.bookbeat.se/.../i-skuggan-av-assange-mitt...

När: 5 maj 2021 18:00 - 5 maj 2021 19:00

Var: / Digital

Arrangör: ABF Stockholm