Författarsamtal: skrivande, stridande kvinnor


Vi uppmärksammar den internationella kvinnodagen med ett samtal mellan författarna Fatima Bremmer och Anna Nordlund. I fokus ligger deras böcker om Ester Blenda Nordström respektive Selma Lagerlöf. 1891 släppte Selma Lagerlöf sin debut Gösta Berlings saga som kom att bli starten på en lång karriär. Samma år tog journalisten Ester Blenda Nordström sina första andetag. De båda blev starka, banbrytande kvinnor på sin tid. De stred för kvinnlig rösträtt och har kommit att bli feministiska förebilder.

Fatima Bremmer har skrivit boken Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström, där hon berättar historien om den normbrytande journalisten, och vad som fick hennes starka röst att plötsligt tystna.

Anna Nordlund har skrivit den största, mest bildrika biografin över Selma Lagerlöf som någonsin har getts ut. En medryckande bok om den första kvinnan i Svenska Akademien, den första kvinnan att tilldelas Nobelpriset i litteratur och en av de första svenska författarna med internationell stjärnstatus. Vad fick Anna Nordlund och Fatima Bremmer att intressera sig för just Selma Lagerlöf respektive Ester Blenda Nordström? Vi bjuder in till ett samtal där vi diskuterar deras betydelse för såväl sin egen tid som för framtida generationer.

Vi kommer även gå in på själva skrivprocessen och arbetet bakom böckerna. Vad är viktigt att tänka på när man ska skriva om en annan person? Och hur är det egentligen att redogöra för en främmande människas liv?

Varmt välkommen på ett intressant samtal om dessa skrivande, stridande kvinnor. Samtalet modereras av översättaren, kulturjournalisten och litteraturkritikern Yukiko Duke, som bland annat ledde Augustgalan 2020.

Detta är ett digitalt evenemang och ingen föranmälan krävs. En länk till samtalet kommer läggas upp i evenemanget några dagar i förväg. Samtalet är ett samarbete mellan Läromedelsförfattarna och Stockholms Stadsbibliotek.

När: 8 mars 2021 18:00 - 8 mars 2021 19:00

Var: / Digital

Arrangör: Läromedelsförfattarna och Stadsbiblioteket Stockholm