Klartext


Ett nytt hjälpmedel som kallas DigiJag ska göra det lättare att använda internet för personer med intellektuell funktionsnedsättning.

För att flera ska få lära sig om DigiJag ordnas en särskild galakväll om det på tisdag.

"Det är många med intellektuell funktionsnedsättning som inte har tillgång till det här digitala samhället som är så självklart för alla andra" säger kursledaren Kerstin Gatu. Ett nytt hjälpmedel som kallas DigiJag ska göra det lättare att använda internet. Och för att flera ska få lära sig om DigiJag så ordnas en särskild galakväll om det nästa vecka.

En av de ansvariga är Kerstin Gatu:

– Det är många personer med just intellektuell funktionsnedsättning som inte har tillgång till det här digitala samhället som är så självklart för alla andra.

Kerstin Gatu jobbar på Mora Folkhögskola i Dalarna. Hon leder kursen Anpassad-IT, där elever med funktionsnedsättning får lära sig att använda datorer och internet.

Samarbetar med forskare Tillsammans med forskare har eleverna också tagit fram det här nya hjälpmedlet DigiJag, berättar Kerstin Gatu: – DigiJag, det är en lärmiljö som man har på telefonen på surfplattan eller på datorn, som gör det enklare att vara på internet eller ta kontakt med andra. Och det har vi provat ut på kursen anpassad IT. Och vi vet att det här fungerar jättebra, fastän man till exempel har svårt att läsa eller behöver lite enklare program.

Galakväll på internet För att fler ska få information om DigiJag så ordnas alltså DigiJag-galan på tisdag kväll. Den hålls som videosamtal över internet och eleven Mir Serrander som har Downs syndrom ska då vara ett slags presentatör: – Ja, det kan man säga, svarar Mir.

Du är en av de elever som jobbar med just det här DigiJag. Vad har du lärt dig att göra genom att använda DigiJag? – Ja, man kan lära sig internet, då får man lite nya sätt man kan (datapling) använda på en dator. Till exempel Zoom är en sak man kan göra och träffa vänner via internet och lära sig hur man till exempel går in på youtube med filmer och klipp och såna saker.

Både information och underhållning – Förutom mycket info så ska vi också ha kul på galan. Vår galaorkester kommer att ge oss möjlighet att sjunga tillsammans och vår hälsa- och rörelsepedagog kommer att köra lite rörelsedanser. För det är viktigt också det här med hälsa så att man inte sitter för länge och man har möjlighet att skicka in frågor, säger Kerstin Gatu.

Vill att många på gruppbostäder ska titta Galan är alltså på tisdag, men man kan också titta i efterhand. Eftersom galan sänds via internet kan människor från hela landet vara med säger Kerstin Gatu: – Alltså min stora förhoppning är att i många gruppbostäder, i många familjer så sätter man på och tittar på galan. Men nu är det ju bara de som redan har något sätt att koppla upp sig som kan följa er gala. Hur ska de som inte kan det här nu då, hur ska de få veta det här? – Då hoppas jag att de har någon i sin närhet, en släkting, en kompis eller en personal som kan låna ut en mobiltelefon, en surfplatta, en dator för att vi sänder både på Facebook och på webben, så man behöver inte vara med i Facebook. Vi försöker verkligen att det här ska bli möjligt för så många som möjligt, säger Kerstin Gatu.

– Ja! Alla kan se själva galan, med alla dessa vänner. Lyssna på oss! Här är bäst, här är DigiJag. Här ska man lyssna på oss. Ingenting är omöjligt, säger eleven Mir Serrander till Klartext.

Sofia Svenblad på Klartext-redaktionen

klartext@sverigesradio.se

När: 2 februari 2021 18:55 - 28 februari 2021 19:00

Var: /

Arrangör: Sveriges Radio