Online-vernissage: Ceija Stojka – ett romskt vittnesmål om Förintelsen


Välkommen på Malmö Konsthalls första livesända vernissage! Konstnären Ceija Stojka (1933–2013) överlevde tre koncentrationsläger innan hon många år senare, som en av de första romer någonsin, började vittna om sina upplevelser i text och bild. Utställningen på Malmö Konsthall presenterar cirka 140 målningar och är den första stora presentationen av hennes verk i Sverige. Konstnärskapet fokuserar på den romska Förintelsen, men fungerar även som en berättelse om romernas liv och historia både i Sverige och internationellt.

Utställningen invigs av Mats Stjernstedt, chef för Malmö Konsthall, Frida Trollmyr, kommunalråd i Malmö, utställningens curatorer Noëlig Le Roux & Xavier Marchand, samt Mujo Halilovic & Marian Wydow från Romskt informations- och kunskapscenter (RIKC). Vi ses här fredagen den 29 januari kl 18! Under utställningen bjuder Konsthallen på ett omfattande program med musik, berättarvisningar, helgverkstäder och föredrag för att uppmärksamma romsk historia och kultur.

Malmö Konsthall är tillfälligt stängt till den 31 januari. Vi avvaktar besked från Malmö stad gällande öppning i februari.

När: 29 januari 2021 18:00 - 29 januari 2021 18:30

Var: / Digital

Arrangör: Malmö Konsthall