SÖK TILL ANTIRASISTISK LITTERATURKURS!


Kursen håller nu öppet för ansökan inför nästa kursstart som sker i februari 2021. Sista dag att söka inför vårens kursstart är den 18 januari.

Kursen ”språket är inte glömt men raderna är brutna” är en litteratur- och skrivarkurs som undersöker modern skönlitteratur om rasism och exil i Sverige.

Kursen är på 25 procent över en termin. Den ges på distans förutom två obligatoriska helgträffar i Göteborg på Kvinnofolkhögskolan. Kursens namn ”språket är inte glömt men raderna är brutna” kommer från en rad i Burcu Sahins diktsvit Broderier.

INNEHÅLL: ”Språket är inte glömt men raderna är brutna” är ingen vanlig litteraturkurs utan en möjlighet att tillsammans undersöka relationen mellan förtryck och estetik utan förenklingar och exotisering. Kursen kommer ur ett behov att undersöka litteratur om rasism med omsorg, ömhet, estetisk och politisk blick, och att tala om relationen mellan rasism och estetik på ett sätt som varken reducerar oss till våra erfarenheter eller osynliggör dem.

Kursen kommer bland annat ställa frågorna: Vilka gemensamma mönster finns det i litteraturen vi läser och på vilka sätt skiljer de sig åt? Hur relaterar skildringen av rasism i litteraturen med klass, kön, genus, sexualitet och funktion. Kan man tala om antirasistiska estetiker? Vad kan flerspråkighet och erfarenhet av rasistisk språkpolitik innebära för skrivandet? På kursen ”språket är inte glömt men raderna är brutna” kommer vi även att skriva om exil och rasism, i samtal med varandra och texterna vi läser. Vi kommer att ha textsamtal som fokuserar på hur rasism och exil skildras i våra egna texter.

UPPLÄGG: Kursen ges på 25 % studietakt över en termin. Två fysiska träffar sker på skolan däremellan utför du läs och skrivuppgifter mellan varje träff.

Så här ansöker du: Du söker kursen genom att maila ett personligt brev till lizette.romero@kvinnofolkhogskolan.se där du förklarar varför du vill gå just den här kursen och på vilket sätt du är intresserad av kursens tematik. Uppge även dina personuppgifter. Du behöver inte ha skrivit tidigare för att söka kursen utan det räcker med att du är nyfiken på skrivande och engagerad i kursens ämne. Till kvinnofolkhögskolan kan alla som är kvinnor och/eller transpersoner söka.

Studietakt: 25 % Längd: 1 termin Kurstid: 22 februari – 14 maj 2021 Kostnad: 300 kronor

Är du antagen till Your Silence Will Not Protect You eller Projektåret kan du välja att söka till denna kurs för att läsa den samtidigt som den kurs du redan antagits till. Man behöver dock inte ha gått eller gå på Your Silence Will Not Protect You eller Projektåret för att söka den här kursen, den passar bra att läsa fristående.

Kontaktperson: Lizette Romero Niknami E-post: lizette.romero@kvinnofolkhogskolan.se Följ kursen på instagram: @spraketarinte

När: 18 januari 2021 17:00 - 18 januari 2021 23:59

Var: / Digital

Arrangör: Your Silence Will Not Protect You