Onlineforum: Våld mot kvinnor, femicide, feminicide och transcide i Sverige, från dåtid till Covid-19


Onlineforum: Våld mot kvinnor, femicide, feminicide och transcide i Sverige, från dåtid till Covid-19.

Onsdag 25 november 2020 (kl. 18 – 20) + Lördag 28 november 2020 (kl. 13 – 17)

Rörelsernas museum vill under hösten 2020 tillsammans med civilsamhället bidra till att rikta strålkastarljuset på våld mot kvinnor, femicide, feminicide och transcide. Detta görs i form av ett digitalt forum där gränsöverskridande perspektiv baserat på gräsrotsrörelser utforskas och presenteras. Arrangemangets syfte är att lyfta fram röster från olika gräsrotsrörelser i Sverige samt belysa internationella rörelsers insatser för att dra lärdomar och uppmuntra till solidaritet.

Arrangemanget är online och uppdelad i två dagar – onsdagen 25 november och lördagen den 28 november. Onsdagen den 25 november uppmärksammas den internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor och bjuder in till film och föreläsningar. Vi fortsätter med ett intressant program den 28 november med utbyte av kunskap och erfarenheter blandat med föreläsningar och information om olika kampanjer.

Datum: onsdagen 25 nov 2020 Tid: 18.00 - 20.00 Sänds live från www.rorelsernasmuseum.se och på Rörelsernas museum Facebook sida

18.00- 18.10 Presentation av dagen och program: Parvin Ardalan and Roxana Ortiz från Rörelsernas museum 18:10 -18:30 Presentation av film: Imágenes del sur + ARF Hilde Selander från Imágenes del sur presenterar Filmvisning: Telling Amy's story (USA 2010, 15 min) 18:30- 18:40 Våldet i nära relationer utifrån ursprungsfolks perspektiv Amalia Alvarez, är serieskapare inriktad av antirasistiska serier med representativitet med intersektionellt perspektiv. Amalia Alvarez kommer att berätta om processen att jobba med författarna till manuset för serien "våldet mot el buen vivir" (våldet mot det goda livet). 18:40- 18:55

Öppningstal: Feminism, necropolitics and futures of hope Diana Mulinari, professor, Genusvetenskapliga Institutionen, Lunds universitet 19:00 -19:30

Seminarium: Femi(ni)cide i Sverige: magnitud, makt och motstånd Sofia Strid, lektor och docent i genusvetenskap vid Örebro universitet. Hennes forskning fokuserar på feministiska våldsstudier, vilket för närvarande inkluderar forskningsprojekt om våldsregimer, våld mot hbtq-personer inom EU, och sugardejting i Sverige. 19:35- 19:55

Frågestund: frågor och gemensam diskussion Skicka gärna in era frågor via chatten. 19:55: 20:00 avslut

Datum:Lördagen 28 nov 2020 Tid: 13.00 - 17.00 Online

Arrangemanget kommer att sändas live på www.rorelsernasmuseum.se och på Rörelsernas museum – MoM:s Facebook-sida.

13:00- 13:10 Presentation av dagen och program: Roxana Ortiz och Parvin Ardalan från Rörelsernas museum 13:15 13:35 Föreläsning: Gräsrotsrörelser, kvinno- och transorganisering mot patriarkalt våld Camila Alexandra, aktivist, artist, skribent och student Föreläsningen kommer att handla om hur feministiska gräsrotsrörelser har fått en plats i organiseringen i Sverige. Aktivism, direkta aktioner och föreningar, undersöks för att visa hur äldre organisationer och rörelser arbetar. 13:40 14:05 Seminarium + frågestund: Våldets ansikten. Våld mot kvinnor i ett segregerat Sverige Rúna í Baianstovu är socionom och doktor i socialt arbete vid Örebro universitet. 14:10- 14:45 Samtal: Ökat våld mot kvinnor i Latinamerika och folkligt feministiska motståndsstrategier under pandemin Coordinadora Feminista Latinoamericana: Carmen Blanco Valer (Peru) Claudia Arenas Ferro (Colombia) Dolores Calvo (Argentina) 14:50- 15:00

Kampanjstart i Sverige: Introduktion till den nya kampanjen "Men against honor-related violence" ett initiativ av feministiska aktivister i Stockholm Sholeh Irani, en av initiativtagarna 15:10 -15:30

Föreläsning + frågestund: Stödbehov 2020 - Dagsläget för stödsökande transpersoner och tjejer mellan 12–30 år, och jourers möjlighet att möta dem Irina Schmitt, universitetslektor, Genusvetenskapliga institutionen vid Lunds universitet presenterar Therese Larsson och Noah Saarela från Trans- och Tjejjouren i Malmö 15:35 -15:50

Föresäsning + frågestund: Hur förhindras sexuella trakasserier på arbetsplatsen Matilda Göranzon, ordförande, MeToo Sweden 15:55- 16:10

Föreläsning (på engelska): Pandemic and razzias: the situation of sex workers in Sweden in 2020 Torch, sexarbetare och activist 16:25 -16:55 Summeringav dagens diskussionsämnen Irina Schmitt, universitetslektor, Genusvetenskapliga Institutionen vid Lunds universitet 16:55- 17:00: Avslutande ord Parvin Ardalan, Roxana Ortiz, Ana Maria Bermeo

Om den Internationella dagen för avskaffandet av våld mot kvinnor:

Den 25 november 1960 avrättades systrarna Patria, Minerva och María Teresa Mirabal efter att ha kämpat mot diktaturen i Dominikanska Republiken. Systrarnas politiska engagemang och deras aktivism har inspirerat en rad generationer och gjort dem till symboler av feministiskt motstånd. 1999 instiftades av FN den internationella dagen mot våld mot kvinnor för att hedra Systrarna Mirabals minne samt för att slå fast att våld mot kvinnor är ett hinder för jämställdhet i samhället i juridisk, social, politisk och ekonomisk mening.

Vi som arrangerar programet är: Organisationer: ABF Colectiva Feminista Latinoamericana FilmCentrum Syd Imágenes del Sur/Bilder från Söder Irakiska kulturföreningen Rörelsernas museum Individer Professor Diana Mulinari, Genusvetenskapliga Institutionen, Lunds universitet Carmen Blanco Valer, folkbildare och aktivist Camila Alexandra, aktivist, artist, skribent och student

När: 25 november 2020 18:00 - 25 november 2020 20:00

Var: / Digital

Arrangör: Rörelsernas Museum - MOM