Läsecirkel: Svart hud, vita masker


Svart hud, vita masker är en läsecirkel för unga om rasism och makt utifrån texter av Frantz Fanon. Vi läser Frantz Fanons klassiker Svart hud, vita masker som skrevs 1952 och som handlar om rasism, makt och kolonialism.

Vid fyra tillfällen läser vi utvalda delar av boken och samtalar om dagens situation och egna erfarenheter i relation till rasismen historia och de idéer som gjort Fanon till en av vår tids viktigaste tänkare. Läscirkeln riktar sig till unga. Deltagare från Järvaområdet har förtur. Inga förkunskaper krävs. Läsecirkeln leds av Shahram Khosravi (Stockholms universitet) och Marianella Monzon Vera (Tensta bibliotek).

På grund av rådande läge så kommer vi begränsa antal deltagare. För föranmälan eller frågor kontakta gärna marianella.monzon.vera@stockholm.se eller hanna@tenstakonsthall.se Träff 1 – onsdag 25 nov 17:00-19:00 Träff 2 – onsdag 2 dec 17:00-19:00 Träff 3 – onsdag 9 dec 17:00-19:00 Träff 4 – onsdag 16 dec 17:00-19:00 Plats: Tensta konsthall Kursen är gratis och vi bjuder på fika.

Om Frantz Fanon Frantz Fanon föddes på den karibiska ön Martinique 1925 och var psykiatriker, filosof, teoretiker och revolutionär. Trots sitt korta liv (han dog 36 år gammal) har han haft stor betydelse kring förståelsen av rasismen och den koloniala historien. Fanons böcker har översatts till många språk och läses över hela världen. Svart hud, vita masker (1952) och Jordens fördömda (1961) är fortfarande bland de viktigaste böckerna inom området. Titlarna ingår också i Lilla biblioteket från Amman, ett referensbibliotek som under hösten finns att ta del av på Tensta konsthall. Läsecirkeln ges i samarbete med Tensta bibliotek och arrangeras med bidrag från Kulturrådet och Svenska institutet.

När: 25 november 2020 17:00 - 25 november 2020 19:00

Var: Tensta Konsthall / Stockholm

Arrangör: Tensta konsthall och Tensta Bibliotek