Digital ljusmanifestation: #Tändettljusförhenne


Våldet slutar här! Malmö Kvinnojour uppmanar er att lysa upp era fönster på Internationella dagen mot mäns våld mot kvinnor. För alla kvinnor som har utsatts och de som mist livet.

Ta en bild av ert ljus, lägg upp i era flöden och tagga Malmö Kvinnojour samt #Tändettljusförhenne.

Den 25 november är ORANGE DAY, dagen som FN proklamerat som dagen mot våld mot kvinnor. Dagen inleder FNs "16 Days of Activism against Gender-Based Violence" som avslutas den 10 december på internationella dagen för de mänskliga rättigheterna. Som en ljus och optimistisk färg representerar orange en värld fri från våld mot kvinnor och flickor.

Mer än var tredje kvinna i världen utsätts för våld. Var fjärde kvinna i Sverige utsätts för våld och snitt dödas 17 kvinnor varje år av en person de har en nära relation med. Av dessa 17 kvinnor finns där barn som mister sin mamma.

Närmare en femtedel av de anmälda misshandelsbrotten under 2019 rörde misshandel av en närstående med vilken offret hade eller hade haft en parrelation. 2013 gjorde WHO en sammanställning av forskning inom området. Där uppskattar organisationen att 35 procent av världens kvinnor har utsatts för fysiskt eller sexuellt våld av en partner och/eller sexuellt våld av en annan person än en partner.

Detta är inte acceptabelt.

Malmö kvinnojour arbetar dagligen med kvinnor och barn som utsatts för våld i en nära relation. Kvinnorna och barnen får samtalsstöd och kan, via socialtjänsten, erbjudas skyddat boende hos jouren. Malmö kvinnojour hjälper kvinnorna med alla kontakter som behöver tas och ger också praktiskt stöd t ex vid domstolsförhandlingar och sjukhusbesök.

Till Malmö kvinnojour kan kvinnan själv, men även närstående, vänner, arbetskamrater och andra som känner oro för kvinnan vända sig anonymt via telefon och chatt för att få råd och stöd. Jouren har tystnadsplikt och hjälpen är gratis.

Gå gärna in på vår hemsida för mer information. Vi finns även på Facebook och Instagram.

När: 25 november 2020 19:00 - 25 november 2020 20:00

Var: / Digital

Arrangör: Malmö Kvinnojour