Virpi Pahkinen (SWE) Black Rainbow


Black Rainbow är en väg ut för den som stirrat sig blind på Google Maps. En ciceron, som väljer omvägen och tillåter dansresenären att bli fri.

Precis som Pahkinens tidigare verk utlovar Black Rainbow mysticism och rituell precision. På en scen inramad av mobila tygskulpturer gestaltar fem dansare, däribland Virpi själv, en resa in i kroppen – med Pahkinens omisskännliga rörelsespråk.

De dansare som delar scen med Virpi kommer från en mängd olika discipliner och erfarenheter; en hisnande snabb locking-mästare möter en ballerina på tåspets och en yogi beskriver en barfotameditation i luften. I samspel med Jonas Sjöbloms hypnotiska musik blir Black Rainbow både konkret och gåtfull.

Virpi Pahkinen har liknats vid ett orakel, en gudinna och en schaman.

Virpi Pahkinen är dansmystikern som utan tvekan har skapat sitt eget universum. Hennes dans beskrivs som majestätisk, magisk och mystisk. Vanligtvis uppträder denna globetrotter med världen som hemmascen – i vinter ger hon sig ut på de svenska vägarna. Urpremiär hos oss på Dansens Hus i november, och därefter en turné i landet via Dansnät Sverige under vinter/vår 2021.

Hennes verk präglas av en intensiv scennärvaro och kan upplevas som närmast sakral. Med sitt skulpturala formspråk och poetiska mantra befäster hon sin position som en av Sveriges mest älskade koreografer – definitivt som den mest kärnfulla och egensinniga.

När: 18 november 2020 19:00 - 18 november 2020 20:00

Var: Dansens Hus Barnhusgatan 14 / Stockholm

Arrangör: Dansens Hus