Manifestationer till minne av kristallnatten


I november 1938 mördades och misshandlades tyska judar, deras hem och synagogor stacks i brand och omvärlden blundade. Novemberpogromerna kom att bli ett avgörande steg mot nazisternas försök att utrota Europas judar, romer, funktionsnedsatta, homosexuella och oppositionella. Kulmen på pogromerna var natten mellan 9 och 10 november, den så kallade Kristallnatten. Antisemitismen och rasismen lever än. Politiska rörelser som nyss var spöklika ekon från det förgångna marscherar idag in i politikens finrum i de flesta länder i Europa. Detta sker också i Sverige. När hatet normaliseras så ökar också förföljelserna, och det räcker därför inte att vi minns Kristallnatten. Att minnas är att ta upp kampen mot antisemitism, rasism och nazism här och nu. För vi får aldrig någonsin låta förintelsen ske igen.

På grund av coronarestriktionerna arrangerar vi i år två samlingar i centrala Göteborg. En på Järntorget och en på Gustav Adolfs torg. Manifestationerna äger rum samtidigt, klockan 18.00 till 20.00, och för att undvika att vi överstiger 50 personer på plats är man välkommen att delta när man vill under dessa två timmar. På plats kommer det finnas funktionärer samt munskydd. Tänk på att följa folkhälsomyndighetens rekommendationer samt stanna hemma om du är sjuk.

Vi låter det inte ske igen

När: 9 november 2020 18:00 - 9 november 2020 20:00

Var: Järntorget och en på Gustav Adolfs torg / Göteborg

Arrangör: 9 november-kommittén Göteborg