Röster som inte får tystna – om hat och hot mot journalister


I anslutning till Unescos internationella dag mot straffrihet för brott mot journalister, bjuder Sveriges Radio in till ett digitalt frukostseminarium som tar upp frågor om journalisters arbetssituation och om hur hat och hot i förlängningen påverkar demokratin och det fria ordet.

Anmäl dig här för mer information om seminariet och hur du tar del av det: https://invajo.com/l/IJr6t0CuGH Hatmejl, sociala medier-drev och rena mordhot. Under hösten har flera journalister gått ut och berättat öppet om såväl hatfulla mejl och verbala attacker i sociala medier, som grova hot som drabbar dem i vardagen.

Vad händer när hoten kryper nära och när granskaren möter den granskade i mataffären eller vid hämtning på förskolan? Den som har makt att granska och göra sin röst hörd i massmedierna måste också tåla kritik och att bli ifrågasatt, men var går egentligen gränsen? Vem är det som står bakom hoten och hatstormarna, och med vilka motiv? Vilka journalister blir mest utsatta, och vad blir konsekvensen för den enskilde individen och för samhället i stort? Vad kan göras för att säkra journalisters möjligheter att utföra sina jobb, nu och i framtiden?

I dag särskiljer inte den svenska lagstiftningen hot som riktas mot just journalister. Ändå skiljer sig konsekvenserna betydligt: att hota en journalist riskerar att påverka demokratin och regeringen har därför tillsatt en utredning om journalisters straffrättsliga skydd som ska vara klar i november 2021. Seminariet inleds med ett samtal mellan moderator Erik Blix och Jiyan Behrozy, ledarskribent och redaktör på oberoende liberala TTELA, och Linda Hedenljung, grävande journalist på Östersunds-Posten. Jiyan Behrozy är ledarskribent och redaktör, TTELA. Har tidigare arbetat på Värmlands Folkblad, P4 Värmland och som skribent i flera andra tidningar. Har också rapporterat för den kurdiska nyhetssajten rudaw.net från krigsdrabbade områden i Irak och södra Kurdistan.

Linda Hedenljung, Östersunds-Posten, mottog 2020 Publicistklubbens stora pris med för att hon ”Med mod och stor integritet under flera år granskat den hyllade fotbollsklubben Östersunds FK i sin egen hemstad och avslöjat skumraskaffärerna i skuggan av de sportsliga framgångarna”. Hon har återkommande lyft just lokaljournalistens särskilt utsatta roll när det kommer till hat och hot i samband med granskningar.

I panelen: • Anna Benker, platschef för Sveriges Radio Malmö och kanalchef över all riksproduktion som görs i Malmö för P1, P2, P3, P3 Din Gata och P4 riks • Oscar Björkenfeldt, Doktorand i rättssociologi vid Lunds universitet. Arbetar med ett fyraårigt forskningsprojekt om hat och hot mot journalister och dess konsekvenser för yttrandefrihet och demokrati. • Eva Sund, kommissarie vid NOA, polisens nationella operativa avdelning, utvecklingscentrum Stockholm. Ansvarig för hat- och demokratibrottsfrågor. Sveriges Radios vd Cilla Benkö inleder seminariet.

Seminariet sänds direkt från Radiohuset i Stockholm via sverigesradio.se/traffaoss och via Facebook-sidan.

När: 4 november 2020 08:15 - 4 november 2020 09:15

Var: Sveriges Radio och via sverigesradio.se/traffaoss och via Facebook-sidan / Stockholm

Arrangör: Sveriges Radio