Samtal: Förintelsens minnen och berättelser


Samtal om hur man bevarar och levandegör överlevandes minnen och berättelser från Förintelsen i en tid fylld av otrygghet, taggtrådsstängsel och antisemitism.

Samtal mellan författarna Bernt Hermele och Helena Trus samt Agneta Berliner från Svenska kommittén mot antisemitism. Moderator Rakel Chukri, Sydsvenskan. Var: Kommendanthuset, Malmöhusvägen 5 Tid: 25 oktober klockan 14 (Anslutande öppen visning av Speaking Memories kl. 13.00-13.45) Max antal deltagare: 35 personer Föranmälan krävs. Anmäl dig här: https://bit.ly/2SXX0Ge

Agneta Berliner är styrelseledamot i Svenska kommittén mot antisemitism, SKMA. Hon har även operativt deltagit i arbetet med SKMA:s utbildningsinsatser mot antisemitism och annan rasism för elever och lärare. Agneta har tidigare som politiker arbetat för insatser för att motverka antisemitism samt opinionsbildat och föreläst om antisemitism och dess konsekvenser. Hon har initierat och deltagit i utbildningsresor till Förintelsens platser i Polen.

Helena Trus är sedan 15 år tillbaka journalist på Aftonbladet, de senaste åren som nyhetsreporter med inriktning på samhällsfrågor. 2019 debuterade hon som författare till ”Ett kilo socker – farmor glömmer aldrig priset på sitt liv” på Norstedts förlag. Efter decennier av tystnad började hennes farmor Cyla till slut berätta om hur hon överlevde Förintelsen. Boken är också en skildring av hur en 92-årig gammelfarmor lever med sina traumatiska upplevelser och minnen. Helena föreläser om sin familjehistoria, Förintelsen och antisemitism, bland annat för skolungdomar genom organisationen Zikaron.

Bernt Hermele är journalist och författare och har bland annat skrivit de uppmärksammade böckerna Firman om Bonnierfamiljens mediemakt, Judejävel – om svensk sionism och israelisk ockupation och Kommer de, så skjuter jag oss – om svenska judars liv i skuggan av Förintelsen. Han har tillsammans med Cato Lein drivit podcasten Överlevarna, som består av djupgående intervjuer med överlevare från Förintelsen och är den hittills största dokumentationen i Skandinavien av överlevare av Förintelsen.

När: 25 oktober 2020 14:00 - 25 oktober 2020 16:00

Var: Kommendanthuset, Malmöhusvägen 5 / Malmö

Arrangör: Malmö Museer