Internationell utblick: Vad innebär FN:s kärnvapenförbud?


Livesändning på Facebook 21/10 kl.18, titta här --> www.facebook.com/olofpalmeinternationalcenter FN-konventionen för förbud mot kärnvapen (TPNW) är snart i mål. Idag har 45 stater ratificerat konventionen. Nittio dagar efter att ytterligare 5 stater ratificerat blir den internationell rätt. Hur länge ska Sverige stå utanför?

Enligt International Campaign to Abolish Nuclear Weapons (ICAN), som arbetat aktivt med TPNW i FN och som fick Nobels fredspris 2017, kommer ett förbud att fungera stigmatiserande för kärnvapenstaterna. Dessutom ger konventionen röst till alla de icke-kärnvapenstater som idag är gisslan under kärnvapenhotet.

Är Sveriges nedrustningspolitik trovärdig om vi inte ansluter oss till konventionen?

Webbinariet kommer att belysa den svenska hållningen. Vi har bjudit in politiker och sakkunniga i frågan:

Olle Thorell, Riksdagsledamot (S) Thomas Jonter, Professor i Internationella relationer vid Stockholms universitet Kerstin Lundgren, Riksdagsledamot (C) Janine Alm Ericsson, Riksdagsledamot (MP) En representant från KD är inbjuden.

Samtalsledare: Josefin Lind, Svenska Läkare Mot Kärnvapen

Arrangör: Nätverket för kärnvapennedrustning

När: 21 oktober 2020 18:00 - 21 oktober 2020 19:30

Var: / Digital

Arrangör: Olof Palme International Center, Svenska Nätverket för Kärnvapennedrustning och ABF Stockholm