Online: 20 år med kvinnor, fred och säkerhet


Är en mer jämställd och fredlig värld inom räckhåll? Vad är de viktigaste lärdomarna när vi tittar i backspegeln och vad är nästa steg i denna viktiga kamp?

I höst är det 20 år sedan FN:s säkerhetsråd antog resolution 1325 – den första resolutionen om kvinnor, fred och säkerhet. När resolutionen antogs var det en seger för kvinnorättsorganisationer, inklusive Kvinna till Kvinna, som efter 1990-talets konflikter på Balkan och Rwanda fått nog av den totala frånvaron av kvinnor och kvinnors perspektiv vid fredsförhandlingar.

Men resolutionen var bara startskottet på årtionden av hårt arbete för att garantera kvinnors självklara roll i arbetet med att bygga hållbar fred. På senare tid har arbetet för resolution 1325 dessutom mött ett stort politiskt motstånd.

Paneldeltagare: Margot Wallström, rådgivare till FN:s generalsekreterare och före detta utrikesminister Petra Tötterman Andorff, generalsekreterare för Kvinna till Kvinna Moderator: Alexandra Pascalidou, journalist och författare Panelsamtalet är online och går att se på http://globalatorget.se/livesandningar-fran-internationella-torget/, Globala Torgets Facebooksida och Youtubekanal.

När: 26 september 2020 10:40 - 26 september 2020 11:00

Var: / Digital

Arrangör: Globala Torget och Kvinna till Kvinna