Digital release: Folkbildning är demokratins självförsvar!


TRE KORTA SAMTAL OM FOLKBILDNING

Folkbildning som demokratins självförsvar är temat för ABFs nya verksamhetsberättelse. Välkommen till en digital release i tre korta samtal om folkbildningens roll för att bekämpa hoten mot demokratin och hur vi ställer om i en tid då vi behöver samtala utan att kunna träffas.

Tid: Onsdag 26 augusti klockan 16:00-17:00 Arrangör: ABF Samtalsledare: Fredrik Pettersson, vik kommunikationschef, ABF

PROGRAM

16:00-16:20: ANTINAZISTISKA FOLKBILDARE Förintelseöverlevarna blir allt färre. Hur ser vi till att hålla deras berättelser vid liv? 2019 var Mohammad Alhammada en av de tjugo personer som valdes ut som kursdeltagare till ABF Sörmlands nystartade kurs för antinazistiska folkbildare. Med folkbildning som verktyg vill han nu vaccinera människor mot rasism.

Gäst: Mohammad Alhammada, verksamhetsutvecklare, ABF Sörmland

16:20-16:40: EN 84-ÅRING BLIR VIRAL PÅ NÄTET Vad gör man som folkbildare när en pandemi slår till? Istället för att ställa in på grund av coronaviruset valde Stina Näslund, på ABF Västernorrland, att låta författaren och Sollefteåprofilen Hervor Sjödin, 84 år, sända sin högläsning live via Facebook. Resultatet? Tiotusentals tittare istället för de vanliga 10-15 personerna som brukar dyka upp på det lokala kaféet!

Gäst: Stina Näslund, verksamhetsansvarig, ABF Västernorrland

16:40-17:00: DEMOKRATINS IMMUNFÖRSVAR Vad är folkbildningens roll när demokratin utmanas och när samtalet är viktigare än någonsin - men vi kan inte träffas på grund av ett virus? ABFs förbundsordförande Helén Pettersson resonerar kring folkbildning som demokratins immunförsvar.

Gäst: Helén Pettersson, förbundsordförande, ABF.

ABFS VERKSAMHETSBERÄTTELSE 2019

Följ med på en resa genom ABF-Sverige där vi bland annat får besöka antinazistiska folkbildare i Sörmland, en mobil musikstudio i Jönköping för åsidosatta ungdomar och ett odlingsprojekt i Boden där afrikanska grödor växer bredvid svenska. Läs verksamhetsberättelsen digitalt på abf.se/vb

När: 26 augusti 2020 16:00 - 26 augusti 2020 17:00

Var: / Digital

Arrangör: ABF