Skrota minerallagen! För #FastMarkRentVattenLevandeKulturav


-- Varje torsdag kl 11-12, på Riksbron, Stockholm -- Vi manifesterar för: - alla människors rätt till rent vatten och fast mark - urfolksrätt - hållbar samhällsutveckling - mångfald och artrikedom - global solidaritet med världens urfolk i kamp mot rovdrift på naturen

Stoppa pågående och planerade gruvprospekteringar i hela Sápmi! I Gállok/Kallak, Rönnbäck och Laver samt många andra hotade platser i Sverige! Rädda Vättern från gruvprojektet i Norra Kärr! Skyddet av allas vår livsmiljö måste gå före gruv- och fossilbränslebolagens profithunger!

För varje gruvmotståndare som åtalas för sitt försvar av miljö och urfolksrätt, för varje ny prospektering som godkänns utan lokalbefolkningens medgivande, så växer motståndet i Sverige mot exploateringspolitiken. Vi solidariserar oss med alla som kämpar mot gruvhot och exploateringar i hela världen!

Den envisa kampen har gett några positiva resultat, till exempel har Ojnareskogen blivit Natura 2000 område, men vi kräver att Ojnareskogen blir nationalpark och att Bästeträsk bli klassat som vattenskyddsområde. Vi väntar fortfarande på besked om Gállok, Rönnbäck och Laver samt många fler andra hotade platser.

På bron delar vi ut flygblad och sätter upp banderoller på brons räcken. Vi samtalar med de som är intresserade och har tid att stanna till en stund. Hjälp till med det du känner för och stanna så länge du vill och kan. Detta har vi gjort varje torsdag sedan november 2013 (över sex år) och fortsätter så länge det behövs, så kan du inte just den här brodagen kommer fler chanser!

Vi som står bakom bromanifestationen samlas i denna grupp: #FastMarkRentVattenLevandeKulturarv Stockholm. Kom med du också!

PS. Kolla in webbsidan http://www.riksbro.se/ för mer information kopplat till gruvboomen. Där finns just nu några namninsamlingar - mot gruvor i Násafjäll, i Laver, vid Unden, samt mineralutvinning i Skåne. Skriv under, tack! Vi finns även på Twitter: @riksbron och Instagram: @fastmarkrentvatten.

IN ENGLISH We decorate the bridge with banners and hand out flyers to remind politicians and other people passing that the present mineral policy is a threat to our living environment.

We stand up for: - Everyone's right to solid ground, clean water and a living cultural heritage - Sustainability - Indigenous peoples' rights - Biological diversity - Global solidarity with indigenous peoples

Our message is: - The Swedish Mineral Law must be abolished! - Stop current and planned mine prospecting! - Turn Ojnareskogen and Bästeträsk on Gotland into a National park! - Promote recycling!

Please visit our webpage at http://www.riksbro.se/, and join us at the bridge in Stockholm if you can. We've been there every thursday since November 2013 (for more than six years), and we will continue for as long as it takes to make the change!

När: 13 augusti 2020 11:00 - 13 augusti 2020 12:00

Var: Riksbron / Stockholm

Arrangör: Erica Lundström och FastMarkRentVattenLevandeKulturarv Stockholm