Tagga en trana - för fred och mot kärnvapen


Den 6 augusti är det 75 år sedan staden Hiroshima raserades av en atombomb. Två dagar senare släpptes ytterligare en över staden Nagasaki. Var med och ta ställning för att inga barn eller vuxna ska dödas av kärnvapen någonsin igen.

DELTA FRÅN VALFRI PLATS 1) Vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas. 2) Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier märkt med #nuclearban.

DELTA FYSISKT DEN 6 AUGUSTI På följande platser arrangeras fysisk tranvikning till minne av Hiroshima och Nagasaki: - Stockholm på Improvisationsstudions sommarscen på Skånegatan, kl 11.00-13.00 - Göteborg vid Fredsgudinnan, nära Röda Stens konsthall - Nässjö, Stora Torget kl 11.00-13.00 Fler platser tillkommer.

VARFÖR EN TRANA? Sadako Sasaki dog till följd av atombomben som släpptes över Hiroshima den 6 augusti 1945. Hon var två år när bomben föll och 12 år när hon dog av leukemi. Tillsammans med sina vänner vek hon papperstranor för att bli frisk. Hon hann göra 644 stycken innan hon dog, men människor världen över har sedan dess fortsatt att vika tranor som en symbol för hopp och fred. Allt fler makthavare argumenterar för att kärnvapen är ett användbart vapen, men det går inte ens att föreställa sig konsekvenserna av om de skulle användas igen. 2017 enades 122 av världens länder i FN om att förbjuda kärnvapen. Sveriges regering har ännu inte skrivit under förbudet trots att en stor majoritet av befolkningen vill det. Tillsammans kan vi visa att vi är många som kommer att fortsätta kämpa tills alla kärnvapen är förbjudna och nedrustade. Vik en trana till minne av de människor som dödats av atombomberna och för att kärnvapen en gång för alla ska förbjudas. Häng upp tranan på en plats där den syns och dela en bild av den i sociala medier märkt med #nuclearban. Den 6 augusti samlar vi alla taggade tranor i en stor digital manifestation.

”Tagga en trana – för fred och mot kärnvapen” arrangeras av Svenska Freds- och skiljedomsföreningen, Svenska Läkare Mot Kärnvapen (SLMK), Internationella Kvinnoförbundet för Fred och Frihet (IKFF) och Svenska FN-förbundet.

När: 6 augusti 2020 10:00 - 6 augusti 2020 22:00

Var: / Digital

Arrangör: Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen och 4 andra