Inte konstigt att man mår dåligt


8 820 våldtäkter, var tredje ung tjej utsatt för sexualbrott, pandemi och en porrkultur där utseende är vad som räknas – inte konstigt att tjejer mår dåligt!

Den 1 juli klockan 10.00 bjuder Unizon in till livesänt Facebook-samtal med Linnea Hall, Storasyster, Thintin Strandman, Tjejzonen, och Hanna Nordberg, Unizon, om tjejers psykiska ohälsa som ett resultat av mäns och killars våld och vad vi kan göra för att stötta och förebygga.

Rapport efter rapport visar att unga tjejer mår allt sämre. Förra året hade Unizons tjej- och ungdomsjourer och jourer specialiserade på att arbeta mot incest och sexuella övergrepp över 59 000 stödkontakter. De allra flesta som hörde av sig var unga tjejer under 18 år och de vanligaste anledningarna till kontakt var psykisk ohälsa, våldtäkt och sexuella övergrepp och kroppen, sex och relationer.

Jourerna arbetar varje dag med att stötta, skydda, förebygga och påverka för ett jämställt samhälle fritt från våld.

► Linnea Hall är opinionsstrateg på Storasyster, som nyligen gav ut Storasyster-rapporten 2020. Den visar att killars och mäns sexuella våld är orsak till tjejers psykiska ohälsa. 32 % av deltagarna i rapporten uppgav att de haft självmordstankar, jämfört med 14 % i befolkningen i stort. 16 % uppgav att de gjort självmordsförsök till följd av sexuella övergrepp.

► Thintin Strandman är grundare av Tjejzonen, en av Sveriges första tjejjourer. Hon såg att våldet mot tjejer eskalerade och att många tjejer hade svårt att berätta om sina upplevelser för myndigheter. Drivkraften var att skapa en separatistisk frizon där unga tjejer kunde bli lyssnade till och ta plats, med stöd av vuxna, kvinnliga volontärer. Eller som en volontär uttryckt det: “Bli den jag behövde när jag var ung.”

► Hanna Nordberg är sakkunnig inom våldsprevention på Unizon, som samlar över 130 kvinnojourer, tjejjourer och ungdomsjourer över hela landet.

Se samtalet på Unizons facebook-sida onsdag 1 juli klockan 10.00-10.45, varmt välkommen!

När: 1 juli 2020 10:00 - 1 juli 2020 10:45

Var: / Digital

Arrangör: Livevideo av Unizon