Demonstration 5/6: VI KAN INTE ANDAS


VI KAN INTE ANDAS I nio minuter satt polismannen med knäet på George Floyds nacke med händerna nonchalant i fickorna medan tre poliser tittade på när George sakta kvävdes och livet rann ur honom. Han bad för sitt liv och sa att han inte kunde andas tretton gånger. Det sista han sa var mamma. Våra hjärtan brister över det rasistiska övervåldet och den totala bristen på medmänsklighet med George och den utstuderade grymhet polisen Derek Chauvin uppvisade. Denna gången filmades det. Derek gick fri efter. Hade inte protester uppstått kanske han skulle vara fri än. De övriga tre poliserna är fortfarande inte åtalade. Vi. Kan. Inte. Andas. Under tiden har USA en president som fortsätter underblåsa splittring och rasism, inte ovetandes om att det är val snart och att hans retorik sporrar högernationalister. Vi. Kan. Inte. Andas. Ingen mamma eller förälder ska behöver oroa sig över om deras söner kommer hem oskadda. Ingen mamma ska behöva vara rädd för att deras son kommer att dödas av polisen.

Vi väljer att inte längre bara titta på. Vi nöjer oss inte längre med att bara fördöma. Vi behöver agera och alliera oss.

Liberala Kvinnor Stockholm demonstrerar därför på fredag den 5 juni utanför amerkanska ambassaden i solidaritet med Black Lives Matter mot polisbrutalitet och rasism i USA och världen. Vi feminister menar att så länge rasism existerar kommer jämställdhet aldrig uppnås varken i USA eller i Sverige eller någon annanstans.

I nio minuter går vi ner på ett knä i protest och säger hans namn. Du får gärna bära helsvarta eller lila kläder. Digitalt deltagande är möjligt - info kommer.

Vi kommer också att lämna över en skrivelse och protest till ambassaden.

Dela gärna evenemanget med hastaggarna: #icantbreathe #feministsinsolidarity #sisterhood #systerskap #feminism #allierad #endracism #blacklivesmatter

OBS - UPPDATERADE FÖRHÅLLNINGSREGLER Demonstrationen hålls under förutsättningar att alla deltagare tar på sig det personliga ansvaret att hålla avstånd, stanna hemma om man har sjukdomssymtom i enlighet med de rekommendationerna Folkhälsomyndigheten utfäst.
Förhållningsregler: 1. Vi håller två meters avstånd, både före, under och efter demo. 2. Stanna hemma om du har symtom. 3. Håller nere antalet deltagare, dvs max 50 personer. 5. Fredlig antirastistisk protest i solidaritet. 6. Tar medmänsklig hänsyn till ovanstående 5 punkter i solidaritet med den tungt belastade vårdpersonalen och våra medmänniskor.

Efterföljs inte dessa förutsättningar kommer vi avbryta demonstrationen.

När: 5 juni 2020 15:30 - 5 juni 2020 16:30

Var: Engelska kyrkan, Stockholm Dag Hammarskjölds väg 14 / Stockholm

Arrangör: Liberala Kvinnor i Stockholms län