Frihetsälskarinnan – 13000 kilometer till häst genom Europa


OBS! Ändrat datum! Vi har valt att skuta upp föreläsningen till tisdag den 5 maj 17:30. Bokade biljetter gäller, kontakta oss för eventuellt återköp.

FRIHETSÄLSKARINNAN – 13000 kilometer till häst genom Europa

Året var 1926 och Linde Klinckowström, 24 år gammal, satt upp på sin älskade häst Castor, en reslig isabell som var en ovanlig korsning mellan hannoveranare, fullblod och norsk fjordhäst. Första etappen gick med färjan från Ekerö och målet var Paris. Väl i framme vid Porte de Pantin möttes Linde av sin syster Thora Dardel, gift med konstnären Nils Dardel. Thora var den tidens modebloggare och kom klädd i en elegant kappa och moderiktig hatt. Linde däremot red barbacka in i Paris, eftersom Castor fått sadelskav, och dessutom ösregnade det. Linde Klinckowström förkroppsligar den nya tidens kvinnoideal. En någorlunda ekonomiskt oberoende ung kvinna som praktiserar den relativa frihet som det tidiga 1920-talet erbjuder. Efter en vinter i Paris fortsatte ekipaget Linde och Castor i sex år att ströva runt på Europas landsvägar. Totalt tillryggalade de över 13000 kilometer och vägen förde dem till Berlin, München, Florens, Rom… bland annat var de på plats vid prins Leopold och prinsessan Astrid vigsel i Bryssel.

Den första boken om den makalösa resan till häst kom ut redan 1929, ”På långritt med Castor” och 1962 kommer memoarerna ”Ritt genom livet”.

Linde Klinckowströms barnbarn Susanne Giraud Langenskiöld kommer till Stockholm Toy Museum på Skeppsholmen torsdagen den 12e mars klockan 17.30 och föreläser om sin mormors fantastiska liv och dagboksanteckningar utifrån boken ”Oss håller inga bojor, oss binder inga band!”, skriven av Jan Mårtenson och Susanne Giraud Langenskiöld själv. Bonnier Fakta 2013.

Biljett går att köpa på: https://www.nortic.se/dagny/event/27127

När: 5 maj 2020 17:30 - 5 maj 2020 18:30

Var: Stockholm Toy Museum Svensksundsvägen 5, / Stockholm

Arrangör: Stockholm Toy Museum