Till försvar för Vajans rättigheter!


Berättelser, bilder, interaktiv dans och musik performance av och med urfolk och från samiska/ urfolksperspektiv på feministisk kamp, forskning, klimat- och miljöfrågor. // Organiserat av forskningsprojektet Dálkke: urfolksperspektiv på klimat, finansierat av FORMAS, inom det nationella forskningsprogrammet om klimat. // ”Válkav: Elsa Laula, Karin Stenberg och andra samer visar vägen för feministisk kamp, forskning för och med samer utifrån samiska perspektiv, för hållbara framtider” // Medverkande: May-Britt Öhman, skogs/lule same - Lule älv - Jokkmokk och Luleå, Fil Dr i Teknikhistoria, forskare vid CEMFOR, Centrum för mångvetenskaplig forskning om rasism, Uppsala universitet, enheten för historia, LTU, samt Sámeednama Friddja Universitehta – Samelands fria universitet. // ”Från miesse till álldo”. Bilder och berättelser om en vaja från kalv till mamma. Medverkande: Henrik Andersson, renskötare och aktivist för vajans rättigheter i Gällivare skogssameby.
// ”Om klimatkrisen kommer så klarar jag mig!”. Film om16 årige Hampus överlevnadsmånad med markerna, vattnen, skogen, sommaren 2019. Hampus Andersson, nybliven renskötare Gällivare skogssameby. // "Urfolken visar vägen för erkännandet av Moder Jords egna rättigheter" Medverkande: Carmen Blanco Valer, feministisk urfolksrättsaktivist med rötter hos quechuafolket. Urfolkspolitisk talesperson för Latinamerikagrupperna och folkhögskolelärare Färnebo folkhögskola (10 min) // "Humans & Soil": Interaktiv dans och musik performance om urfolkens kroppsliga rättigheter i relation till mark, jord och vatten. Medverkande: Marit Carolasdotter, professionell dansare och koreograf, med samiska rötter i Hotagen, Jämtland och i Irakiska delen av Kurdistan, och Annelie Nederberg, musiker, kompositör och ljuddesigner verksam i Stockholm (30 min)

Lokal: Göteborg, plan 2

OBS! FRI ENTRÉ 💜

Samtalet är en del av Feministiskt Forum 2020. Du hittar mer info om forumet: https://www.facebook.com/events/498007457731900/

När: 28 mars 2020 13:00 - 28 mars 2020 15:00

Var: ABF Stockholm Sveavägen 41 / Stockholm

Arrangör: Feministiskt Forum Stockholm och ABF Stockholm