Vernissage | Broderiutställning: opere plumarii


Utställningen 'Opere plumarii' är ett samarbete mellan Strikkchics och Lindas broderi. Konstnärerna vill synliggöra ett hantverk som länge har tagits för givet, och ge detta nytt liv. Med hjälp av olika typer av broderi, stickning och virkning uttrycker konstnärerna sin kreativitet med inspiration av samtidshistoria, personer i deras närhet samt uttrycker egna tankar och funderingar.

OM LINDAS BRODERI Konstnären Linda Hörgerud använder sig endast av återbrukat material, där hon vill visa hur en kan ge gamla dukar, som någon annan ofta lagt ner hela sin själ i, nytt liv. Idén föddes efter att Linda besökt diverse loppisar och second hand-butiker runt om i landet där hon förälskade sig i den uppsjö av gamla broderier som slumpades bort, ofta för en spottstyver. Linda hämtar sin inspiration från populärkulturens alla hörn, från egna funderingar samt från människor i sin närhet. Om du är intresserad av att se mer av Lindas arbete så finns hon på:

Instagram: Lindas.broderi Facebook: Lindas broderi

OM STRIKKCHICS Strikkchics är en feministisk garnduo som verkar ifrån Stockholm. Resan med garngraffiti började för knappt sju år sedan när de på ett besök i Uppsala såg flera roliga garninstallationer runt om i stan. (Bl.a. av artisten ”Garnapa”). Deras egna handarbetskunskaper låg i dunkel och damm så de googlade och kollade på Youtube för att friska upp minnet. Efter några år ville de även uttrycka sig i text. De började brodera budskap med korsstygn. Sommaren 2018 gick de en kurs för att lära sig fler broderistygn än korsstygn. Syftet med Strikkchics är framförallt glädjen i att uttrycka sig med garn och tråd, men även att väcka skratt och funderingar, provocera och att ta plats i det offentliga rummet och samtidigt göra det lite vackrare där. Det är viktigt att ett hantverk (stickning, virkning, broderi) som är så förknippat med det osynliggjorda kvinnohantverket, blir synliggjort på gator och torg och de hoppas på att inspirera och glädja sina medmänniskor.

Se mer: Instagram, Facebook och Twitter: @strikkchics

Kaféet är öppet under vernissagen. Vegetariskt och veganskt hembakat finns att köpa för billig penning.

Utställningen pågår mellan den 14 mars och 8 april.

Varmt välkomna!

Arr: Demokratipiloterna i samarbete med utställarna. Affisch trycks av Studiefrämjandet.

www.demokratipiloterna.se

När: 14 mars 2020 14:00 - 14 mars 2020 17:00

Var: Demokratipiloterna Dynamo Stockholm Södermannagatan 38 / Stockholm

Arrangör: Demokratipiloterna Dynamo Stockholm och 2 andra