Jämställdhetsfrukost


Internationella kvinnodagen närmar sig. Den 5 mars bjuder TCO in till en jämställdhetsfrukost med två intressanta samtal - om jämställdhet i arbetslivet och jämställdhet i politiken.

I samtalet om livspusslet och jämställdhet i arbetslivet utgår vi från att alla föräldrar ska kunna kombinera sitt yrkesliv med föräldraskapet. Så ser det inte ut idag. Kvinnor tar ett större ansvar för att lösa livspusslet och det påverkar bland annat kvinnors löner, sjukskrivningstal och pensioner. Vad kan vi göra för att förändra – politiskt, på arbetsplatserna och som individer?

Medverkande i samtal om livspusslet Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S) Ebba von Sydow, journalist, programledare och författare Therese Svanström, ordförande TCO.

Det andra samtalet handlar om jämställdhet i politiken. Att kvinnor och män kan ha förtroendeuppdrag på lika villkor är en viktig demokratifråga. Samtidigt visar forskning att kvinnor får betala ett högre pris för politisk makt. Vilka konsekvenser får det och hur kan vi arbeta för förändring?

Medverkande i samtal om jämställdhet i politiken Josefin Malmqvist, ordförande i Moderatkvinnorna berättar om deras Jämställdhetsbokslut och hur de arbetar för jämställdhet. Sandra Håkansson, doktorand i statsvetenskap vid Uppsala universitet delar med sig av sin forskning kring könsskillnader i politikers förutsättningar och könsaspekter på hot och våld mot politiker. TCO:s ordförande Therese Svanström pratar om varför demokrati är en viktig fråga för facket.

Moderator: Johanna Palmström, frilansjournalist

Frukost serveras från klockan 8.

När: 5 mars 2020 08:30 - 5 mars 2020 09:30

Var: TCO Linnégatan 14 / Stockholm

Arrangör: TCO