Stockholmskvinnor som förändrade världen


Denna kväll samtalar Lisbeth Håkansson Petré, Jane Morén och Håkan Blomqvist. Alla tre är författare till böcker om Stockholmskvinnor som förändrade världen.

Tisdagarna med Tolfterna : I Tolfternas samkväm deltog hundratals kvinnor från olika samhällsklasser. Sömmerskor, författare, fabriksarbeterskor och lärare bildade ett nätverk som sträckte sig från Djursholms villor till Södermalms träkåkar. De diskuterade, drack te, spelade biljard och lyssnade på föredrag. Författarna Ellen Key och Amalia Fahlstedt startade samkvämen. Syftet var att utbyta erfarenheter över klassgränserna och att sprida bildning. Flera av deltagarna är i dag kända namn som rösträttskvinnan Anna Whitlock, Stockholmspolitikern Anna Lindhagen, konstnären Elsa Beskow och den socialistiska agitatorn Kata Dalström.

I Tisdagar med Tolfterna tecknar Lisbeth Håkansson Petré en levande bild av samkvämen, kvinnornas vardagsliv och kampen för rösträtt och bättre levnadsförhållanden. En berättelse om klassklyftor, bildningslängtan, kvinnokamp och framtidstro.

Lisbeth Håkansson Petré bor i Stockholm men har rötterna i Tjust, samma småländska trakt som Ellen Key. Till vardags arbetar hon som bibliotekarie och kommunikatör, hon är även en av redaktörerna för Facebooksidan Ellen Key säger.

Potatisrevolutionen : Våren 1917 var arbetarstadsdelen Södermalm i Stockholm skådeplatsen för ett folkligt kvinnouppror som drog med sig tusentals söderbor. I det numera trendiga och krogtäta ”Sofo” utspelade sig hungerkravaller när kvinnor försökte komma över potatis för att lindra nöden i arbetarhemmen. Det var världskrig, avspärrningar, brist och ransonering. Från Ryssland kom budskapet om den stora revolutionen som störtat tsardömet. I Sverige öppnade hungerprotesterna som svepte över landet beskrivna som »potatisrevolutionen« dörren för allmän och lika rösträtt. Det är om dessa händelser och några av de människor som bidrog till förändringen, denna lilla bok handlar. Som en påminnelse om vad som en gång krävdes för att försätta maktpolitiska berg, kanske som lärdom även för vår egen tid när många åter går hungriga.

Håkan Blomqvist, f 1951, är historiker verksam vid Södertörns högskola och författare till ett flertal böcker om arbetarrörelsens historia.

Min kärlek har stannat mest hos er, en biografi om kvinnokämpen Anna Johansson-Visborg. Anna Johansson-Visborg kom som 20-årig småbrukardotter till Stockholms myllrande industriliv 1897. Hon började arbeta på bryggeri. Snart fick hon rykte om sig att vara stridbar för arbetarkvinnors rättigheter. Bryggar-Anna, som hon kom att kallas, drogs med i flera av den tidens rörelser. Hon blev en facklig agitator och organisatör, rösträttskvinna, kommunalpolitiker, folkbildare, redaktör och aktiv kooperatör. Kvinnors frihet och bättre levnadsvillkor, klass och kön, var det hon alltid kämpade för. Dessutom blev hon rik genom framgångsrikt företagande Min kärlek har stannat mest hos er följer Anna Johansson-Visborg under åren 1876-1953.

När: 3 mars 2020 18:00 - 3 mars 2020 19:00

Var: Gamla stans bokhandel Stora Nygatan 7, / Stockholm

Arrangör: Gamla stans bokhandel och Stockholmia - forskning och förlag