Filmstadens kvinnor: hembiträdet – samtal + film


Stockholms Kvinnohistoriska och Stiftelsen Filmstadens Kultur bjuder in till filmklassikerkväll där vi riktar strålkastaren mot hembiträdet – på och utanför filmduken, från tjänstefolk till RUT.

Hembiträdet blev det svenska folkhemmets hjälte och en stor maktfaktor i svensk film under 30 och 40-talet – och ingen kunde styra och ställa som Dagmar Ebbesen. I "Kristin kommenderar" från 1946 ser vi henne i huvudrollen. Efter filmvisningen möter vi historikern Lisa Öberg i ett samtal med Filmstaden Kulturs Mikaela Kindblom om hembiträdets roll och politiska strid genom tiderna.

Plats: Bergmanbion, Filmstaden Råsunda, T-bana Näckrosen. Pris och bokning: 50 kr. Föranmälan krävs: boka@filmstadenskultur.se. Invänta bokningsbekräftelse och betala på plats (kontant eller Swish).

I samband med att Filmstaden i Råsunda firar 100 år presenterar Stockholms Kvinnohistoriska och Stiftelsen Filmstadens Kultur en serie filmer ur svensk filmhistoria som visar var kvinnorna har hållit hus i svensk film.

KRISTIN KOMMENDERAR (1946) I komedin Kristin kommenderar från 1946, två år efter den efterlängtade hembiträdeslagen, gör Dagmar Ebbesen en av sina paradroller i titelrollen som det godhjärtade rivjärnet Kristin. Hon tar över hushåll där mor ammar medan hon ritar veckotidningsschejker, tvillingarna river lägenheten och far slarvar bort dem på Norrmälarstrand.

Se trailern här: https://www.youtube.com/watch?v=PxeAsPDlQU0

☞ ETT MUSEUM PÅ 187 160 000 M² Stockholms Kvinnohistoriska är ett museum dedikerat till kvinnohistoria, som ska verka för att kvinnors historia och historier undersöks, förvärvas, bevaras, förmedlas och synliggörs publikt. Vi är ett innovativt museum som verkar i de offentliga och digitala rummen – utan egen permanent byggnad. I stället dyker Stockholms Kvinnohistoriska upp i olika skepnader runt om i staden, med visningar, vandringar, samtal och utställningar, för att visa hur kvinnohistorien kan ta plats i vardagen och vara en del av allmänbildningen. Läs mer om Stockholms Kvinnohistoriska på deras hemsida: https://kvinnohistoriska.se

Evenemangsbild: Svensk Filmdatabas

När: 19 februari 2020 18:00 - 19 februari 2020 20:00

Var: Filmstaden (Råsunda) Greta Garbos väg 9 / Stockholm

Arrangör: Stockholms Kvinnohistoriska och Stiftelsen Filmstadens Kultur