Föreläsning med Agnes Wold: Damm- och bacillskräck förr och nu


Öppen föreläsning den 17 februari: Damm- och bacillskräck förr och nu

Hygienen var den stora modevetenskapen runt förra sekelskiftet. Hygien betyder alla åtgärder som ger hälsa, och innefattade både rashygien, bostadshygien och det vi idag mest tänker på - att städa och damma och hålla rent. Denna städning fick ett uppsving när den nya modevetenskapen - mikrobiologin - såg dagens ljus mot slutet av 1800-talet. Man fick för sig att bakterierna huserade i dammet och husmoderns roll blev att bekämpa dammet för att rädda familjens hälsa.

Alltsedan dess har det oskyldiga dammet blivit projektionsyta för vår rädsla för sjukdom och död. Och kvinnorna har fjättrats vid dammvippan och dammsugaren, ända in i vår tid.

Välkommen på en öppen föreläsning med Agnes Wold på KvinnSam - nationellt bibliotek för genusforskning tillsammans med Kvinnliga Akademikers Förening.

Föreläsare: Agnes Wold, professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet och överläkare vid Sahlgrenska universitetssjukhuset.

Tid och plats

Datum: 2020-02-17 Tid: kl. 18.15-19:15 Plats: Humanistiska biblioteket, Renströmsgatan 4. Lokal: Malmströmrummet.

Ingen föranmälan krävs.

Kontaktperson: Linda Börjesson, linda.borjesson@ub.gu.se

Bild: Agnes Wold efter ett seminarium på Bokmässan i Göteborg 2017. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Agnes_Wold_Bokm%C3%A4ssan_2017.jpg Foto: Astrid Eriksson Tropp (Astridx). https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Astridx Licens: CC-BY-SA-4.0. https://commons.wikimedia.org/wiki/Category:CC-BY-SA-4.0

När: 17 februari 2020 18:15 - 17 februari 2020 19:15

Var: Humanistiska biblioteket, Göteborgs universitetsbibliotek Renströmsgatan 4 / Göteborg

Arrangör: KvinnSam, Göteborgs universitetsbibliotek