Samtycke i förskolan!


Hej! Vi på OLIKA vill att alla barn ska lära sig vad samtycke är. Därför har vi gjort en samtyckesaffisch som vi vill ge till alla förskolor i Sverige. Genom att sätta upp samtyckesaffischen visar förskolan att samtycke är viktigt.

Affischen består av bilder och de tre frågorna: - Hur vet du om någon vill? - Vad ska du göra om du är osäker? - Hur känns samtycke? Frågor som hjälper till att starta viktiga samtal med barnen!

Var med och bidra du också! Swisha valfritt belopp till 123 223 99 11 och märk din gåva med SAMTYCKE. Vi dubblar ditt belopp så för varje 100 kronor blir det 200 kronor. Kostnaderna går till tryck av affischer och frakt till förskolorna.

Samtycke är en kultur som behöver etableras i alla relationer för att inget barn ska behöva skriva #metoo i framtiden.

OLIKA är en plattform för att skapa jämställdhet och inkludering. Genom att ge barn och unga jämställda förebilder och visa praktiskt HUR vi kan göra för att förändra så skapar vi en jämställd framtid – tillsammans!

År 2018 fick Sverige samtyckeslagen, en ny sexualbrottslagstiftning som bygger på frivillighet. Det innebär att vi har en ny positiv norm: samtyckesnormen! Tidigare var det så att den som hade blivit utsatt för ett sexuellt övergrepp var tvungen att bevisa att hen hade sagt nej och gjort motstånd. Med den nya lagstiftningen måste gärningspersonen som har begått övergreppet bevisa hur hen visste att den andra personen samtyckte. Varje människa har rätt att själv bestämma över sin kropp. Alla relationer ska bygga på samtycke.

När: 14 februari 2020 08:00 - 28 februari 2020 08:00

Var: /

Arrangör: OLIKA förlag